sourze.se
Artikelbild

Moldavien – Ett land med potential och framtid

"Jag är tacksam över att ha besökt Chisinau, Moldavien och fått ta del av detta land och dess kultur. Befolkningen är trevlig och trots många svårigheter finns en stark tro på att de en gång ska få det bättre."

Turismen i landet är fortfarande i sin linda men Moldavien har potential att bli en stor turistdestination med tiden. Jag blev nyfiken på landet och framförallt på dess huvudstad Chisinau, en huvudstad med drygt 800 000 invånare som spelat och spelar roll bland annat i fotbollssammanhang då Moldaviens fotbollslandslag mött Sverige i staden ett antal gånger, senast i våras.

Det går inte att flyga direkt till Chisinau från Stockholm utan man måste flyga via någon annan destination. Det bästa och snabbaste sättet att ta sig dit från Stockholm är via Riga. Jag flög bekvämt med det lettiska flygbolaget Air Baltic. Air Baltic har flera dagliga avgångar mellan Stockholm och Riga missa inte att göra ett stop-over besök i den fina lettiska huvudstaden med fina jugendhus, angenäm prisbild, gott öl och mycket mer. Från Riga, dit det endast är en timmes flygresa från Stockholm, har flygbolaget flera avgångar i veckan till Chisinau. Resan till Chisinau tar drygt två timmar. Flygplatsen är relativt liten och lätt att orientera sig i. Jag valde att flyga i business-klass då jag bland annat var nyfiken på deras servicenivå, vilken jag fann vara hög och uppmärksam. Jag var emellertid framförallt intresserad av en detalj som skiljer Air Baltic från många andra flygbolag och det är att flygbolaget har ett cateringsamarbete med en av Rigas allra bästa restauranger och restauratörer; slow food-initiativtagaren Martins Ritins och hans utmärkta restaurang Vincents, vilken Guide Michelin menar är värd en resa i sig. Martin och hans restaurang förtjänar en separat artikel och en sådan kommer också. Har man inte möjlighet att dinera i Martin Ritins restaurang så finns nu alltså möjligheten att njuta av Martins kokkonst i affärsklassen ombord på Air Baltic maten kan även beställas i förväg av ekonomiklasspassagerare mot en mindre kostnad. Vad gör då maten så speciell och god? Svaret är att råvarorna håller mycket hög kvalitet, att grönsakerna är lokalt ekologiskt odlade och att stor omsorg läggs ned vid själva tillagningen så att alla vitaminer och näringsämnen behålls.

Moldavien var tidigare en delrepublik i Sovjetunionen och är känd för sin bördiga jordbruksmark. Två skördar per år är det vanliga, mot bara en i norden. Under sovjettiden levde Moldavien gott på export av såväl vin som jordbruksprodukter men efter Sovjetunionens sönderfall hamnade landet i en limboliknande situation, då de inte kunde få exportinkomster eller krediter från öststaterna som själva fick det sämre.

Moldavien är ett litet och vackert land och utsikten från flygplatsen över bergen och huvudstaden är sagolik. När man sedan kommer till själva staden ser man hur nedgången den är och i vilket tråkigt skick husen är. Landet och staden Chisinau bombades svårt under andra världskriget och mycket av den äldre bebyggelsen förstördes. Staden domineras nu istället av arkitektur av sovjetiskt snitt. Undermåligt byggnadsmaterial i kombination med bristande underhåll gör vissa bitar av stadsbilden spöklik.

I Moldavien talar man rumänska landet var före andra världskriget en del av Rumänien men de flesta talar också ryska. I den fortfarande lilla turistnäringen som hotell och restauranger talar unga människor hyfsad engelska.

Jag valde under min två dygn långa vistelse i Chisinau att bo på två separata hotell: det sobra och eleganta femstjärniga Hotel Diplomat Club som ligger cirka en kvarts promenad från centrum, samt det centrala, urbana och coola Hotel Manhattan som ligger precis i början av den kilometerlånga shoppinggatan Stefan cel Mare, som går tvärsigenom Chisinau.

Nyöppnade och nyrenoverade Hotel Diplomat Club ligger i ett lugnt område med stora och fina hus. Hotellet anordnar transport från flygplatsen till hotellet om man beställer i förväg, vilket också Hotell Manhattan gör. Diplomat Club har tolv lyxiga rum fyra olika typer med olika typer av service som fri frukost, TV, bredband, fria telefonsamtal bland annat till Sverige, luftkonditionering, minibar och trevliga detaljer som badrock och tofflor. Här finns även en liten men elegant restaurang för upp till ett trettiotal gäster, goda konferensmöjligheter, olika typer av bastu, massage samt två härliga utomhuspooler. Hotellets litenhet gör det också charmigt och det är lätt att samtala med den professionella personalen. Den som uppskattar god mat bör inte missa att testa den utsökta hemgjorda glassen som nog är en av de allra godaste jag smakat, och då hör till saken att jag smakat en hel del glass under mina år. Det goda österrikiska kaffet, som i tankarna förflyttar kaffedrickaren till kaféerna i Wien, bör inte heller missas, inte heller de fantastiska drinkarna som hotellets bartender blandar.

En promenad längs med den fem kilometer långa shoppinggatan Stefan cel Mare är ett måste. Här hittar man många monument, museer samt flera restauranger, vinbutiker och kaféer. Jag passade på att svalka mig i sommarhettan i de fina parkerna som man som flanör hittar utmed gatan. Här finns också flera pampiga administrativa hus i sovjetstil, samt flera kyrkor.

Första kvällen ville jag att äta på en lokal restaurang som serverade lokala maträtter och lotten föll på den pittoreska och charmiga La Taifas 67 Bucuresti str. som serverar modern Moldavisk cuisine. Jag började med en traditionell grönsakssoppa med säsongens grönsaker och fortsatte med mamaliga, ett slags polenta och grillat kött. Mycket gott! Jag var så pass mätt att jag för en gång skulle hoppade över desserten. Notan gick på endast 150 svenska kronor inklusive 10 procents dricks för hela måltiden inklusive vatten, ett glas vin samt kaffe på maten. I Moldavien, liksom i Rumänien, betalar man med valutan Lei plural, 1 Leu 0,55 kronor. Efter en skön natt tog jag sedan adjö av eleganta Diplomat Club Hotel för att flytta över till det mer "coola" Manhattan Hotel.
Medan Diplomat Club har en högre klass, som även speglas i priset, håller Manhattan en lägre prisnivå. Hotellet konkurrerar inte med Diplomat Club varken med kvalitet eller pris utan med läget som är mycket centralt. Önskar man hög klass på sitt boende väljer man Diplomat och vill man ha god standard med ett exceptionellt bra läge väljer man fyrstjärniga Manhattan. Manhattan Hotel invigdes 2009 och har i dag 30 rum varav fyra sviter av olika kategorier. Det som gör hotellet speciellt är dess arkitektur som för tankarna till New York. Hotellets restaurang är mycket bra och erbjuder exempelvis prisvärda affärsluncher för endast 99 lei.

Hotellet är familjeägt och något som underlättar för gästerna är att hotellet även via sin egen resebyrå Corina erbjuder en mängd utflykter och resor. Jag besökte i deras regi en vingård som ligger en halvtimme utanför Chisinau och som heter Milestii Mici. Vingården är mycket känd då den huserar en av världens största vinkällare. Vinföretaget producerar såväl vita som röda viner, roséviner samt brandys. Det finns möjlighet att via Manhattan Hotel beställa olika typer av paket när det gäller vinutflykten. I baspaketet för €35 exklusive transport ingår förutom visningen två provsmakningar av viner. I lyxpaketet för €55 ingår även en mindre måltid samt ett flertal viner samt att man också får med sig ett par vinflaskor. Då jag reser lätt valde jag baspaketet som var helt ok för mina behov. Det konkurrerande vinföretaget Purcari har dock kvalitetsmässigt de bästa vinerna enligt min guide från hotellet. Moldaviska viner är populära i denna region av Europa, men många européer är dock fortfarande svårflörtade, och jag medger att det återstår en del att göra innan landet har konkurrenskraftigare viner.

Två dygn går fort när man har ett schema man ska hinna med. Jag är tacksam över att ha besökt Chisinau, Moldavien och fått ta del av detta land och dess kultur. Befolkningen är trevlig och trots många svårigheter finns en stark tro på att de en gång ska få det bättre. Mycket kvarstår att göra, exempelvis vad gäller infrastrukturen med mycket dåliga vägar och slitna offentliga byggnader i akut behov av upprustning, men så länge landet har en BNP på 2100/år och capita finns det andra saker pengarna behöver läggas på. Ett sätt att få igång landet igen kan vara just att locka turister, men även inom detta område behöver man jobba mer. Ett stort problem för tillfället är att många unga lämnar landet för arbeten och studier utomlands och denna utarmning riskerar att få konsekvenser ifall ungdomarna bestämmer sig för att inte återvända. Risken är stor att landet blir som Albanien, det vill säga att en stor del av befolkningen bosätter sig utomlands och sänder pengar hem till sina släktingar. Med den positiva andan som ändå finns hos befolkningen, landets skönhet och intressanta läge har dock Moldavien alla förutsättningar för att gå en ljusare framtid till mötes.


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2011 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: