sourze.se

Nu är det slut på sötebrödsdagarna

År 2011 kommer att bli vändpunkten i efterkrigstiden. Historien har efter några års paus återkommit och nu är det kaos, jämmer och elände som kommer att gälla.

Nu är det läge för västvärldens överflödsmänniskor att se om sina hus, för nu är det kris på gång. Talet om historiens slut var inte sann. Nu kan vi i stället tala om historiens återkomst. Tron på att världen i stort hela tiden förändras till det bättre var inte heller sann. Länge behärskades vi av en framstegsoptimism, men nu har socialismen, nazismen och fascismen, som alla trots allt trodde på en bättre framtid, åtminstone för de egna troende, kollapsat. Kvar finns bara USA:s glada kapitalism som helt behärskat världen sen krigsslutet 1945. Men nu har den gått in i väggen med dunder och brak. Göran Persson pratade om att den som är satt i skuld är icke fri. Men vad ska man då säga om USA som är skuldsatt upp över öronen? Befolkningen sitter nu i ett ekonomiskt fängelse och de lär inte komma ut därifrån i första taget. Och det gäller i stort sett hela västvärlden.

Det glada USA hade en gång chansen att förändra världen till det bättre. Men det fanns ingen idé eller planering för hur världen skulle fungera förnuftigt. Och nu är det för sent. Världen befinner sig i katastroftillstånd och det ännu värre än när historien hade sin gilla gång med jämmer och elände. Nu förlamas världen av tre stora saker: 1. Alltför stor befolkning 2. Alltför stor konsumtion och 3. Natur- och miljöproblem av enorma proportioner. Alla de här problemen är omöjliga att lösa, varken av västvärldens rika eller av utvecklingsländerna med sin naiva tro på ett bättre liv.

År 2011 kommer att bli vändpunkten i efterkrigstiden. 11:e september-händelsen får mindre betydelse än det som nu är på gång. Kaos är av vad som kommer att gälla framöver. Men jämfört med vad som kommer att hända i resten av världen så kan vi i Sverige ta det lugnt. Dock måste vi snarast ändra livsstil och sluta upp med vårt enorma slöseri av kontanter och naturresurser. Men få kommer troligen att göra det och då inte förrän de är tvungna till det.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2011 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: