sourze.se

Varför kommer våldet närmare?

Vi vet aldrig var de kommer härnäst. Ingen går säker, om vi fortsätter att strunta i varningssignaler.

Nyss fick vi påhälsning av en självmordsbombare, nu är det Norges tur. Dessförinnan hade vi Danmark med rondellhunden.

Det nya dådet i Norge sägs vara utfört av en rörelse, som hämnas att Norge deltar i kriget i Afghanistan och där dödar människor. Själv har jag alltid tyckt att länder ska sköta sina egna angelägenheter, om de inte uttryckligen ber om hjälp. Men nuförtiden får man höra både här och var, att vi inte har några gränser kvar mellan länder. Den tekniska utvecklingen med ett världsomspännande kommunikationsnät, tar hela världen närmare oss själva.

Vad syftar denna decentralisering av allting till egentligen? Hela Europa ska vara en enda stor smältdegel, med järnvägar kors och tvärs, fyllda med kreatur, som ska fraktas hit och dit för slakt lite varstans. Du kan åka till Bingenhult och jobba, bara några hundra mil från din egen bostad, för här hemma finns inga jobb längre. Då krävs det att du är ung, har visioner, samt är beredd att börja på ny kula lite varstans, om den idén ska funka!

Den ena vanvården efter den andra uppenbaras inom äldrevården i vårt samhälle. Ungdomar slår ihjäl varandra och andra hur lätt som helst nuförtiden och mördare kan blåneka till våldtäkt och till och med skratta rakt ut i rätten åt händelsen. Det hände nyligen.

Skolor vandaliseras, elever har inte betyg för gymnasiet, köpcentren gnistrar och glimmar, fast man vet att några av affärerna får slå igen snart på grund av för höga hyror. Allt är för dyrt. Lägenheterna har köpts för dyrt. Det fattade gemene man för länge sedan, nu ska de gå ner i pris.

Klassklyftorna ökar, slöseriet med allmänna medel är enormt. Nu gäller det inte att vara rädda om saker längre - nu gäller slit och släng! Varenda kvinna klagar över överfulla garderober! Shopping - är ett begrepp som försäljare använder i alla sammanhang, för att locka till resor och andra begivenheter.

Folket i Afrika svälter och törstar ihjäl. Det är hela jordens problem, men man kan undra hur de ingenjörer som förmår bygga mastodontskepp, som seglar på vattnen utan att sjunka, inte kan räkna ut hur man ska klara av bevattningsfrågan i de land som är drabbade?

Vi människor är små. Vi behöver trygghet, vi behöver ramar och en mening med tillvaron, för att må bra. Men jag undrar i alla fall vad de människor menar, som spränger sig själv i bitar. En del vill protestera mot något, en del vill komma till himlen, förstår jag. De sprider sig nu. Vi vet aldrig var de kommer härnäst. Ingen går säker, om vi fortsätter att strunta i varningssignaler.

Är detta en naturlig utveckling av en jord i förfall, som till slut bryter ihop? Varför har man inte fattat något tidigare? Varför har allt gått på lösa boliner, och vad ska man ha alla dessa specialister till med sina höga löner, som inte förmår diplomati eller någon annan metodisk handling, som kan rädda fler liv? Dessa previligierade män och kvinnor i sina uniformer och portföljer, som intar sina måltider på fashionabla restauranger och diskuterar över huvudet på vanligt folk, om de ska sälja ut mark till främmande makter eller göra andra affärer som skadar ovetande människoliv. Dessa makthavare finns över hela världen. De är dem som utlöser våldet. Makthavares omättliga aptit på makt och rikedom!

Det är väl själva fan, att pengar ska vara den styrande faktorn i världen och att människors välfärd kommer i andra eller tredje hand! Det är precis vad vi sysslar med i mindre skala också, i vår egen lilla ankdamm!

Shopping är som opium för folket. Ett förrädiskt sätt att hålla alla i schack, glömma, med ofantliga skulder som följd. Vansinnet är igång! Okunnighet, säger jag! Vi behöver inte allt det här överflödet. Vi behöver vanligt sunt förnuft, sånt som folk i allmänhet har.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2011 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: