sourze.se
Artikelbild

Elsas värld är inte min

"Det är inte mitt liv som beskrivs men jag är tacksam att jag fick ta del av Elsa liv så att inte jag behöver leva det."

Elsas värld
Av: Sofi Fahrman
Norstedts 2010


Barnen har lagt sig och jag känner en rastlöshet pumpa inom mig. Det är något som jag borde göra, läsa de där böckerna som jag har travade på bordet. Jag läser en av dem, en som jag nog inte skulle ha valt tidigare. Är det för det snygga omslaget kanske? För att jag vagt känner igen henne från någon tidning eller blogg jag aldrig läste? En blogg om mode...

Jag brukar bli fascinerad av hur mycket vi människor kan betala för olika saker för att ha det rätta, för att bli den rätta. Kläder, tyg som satts samman till en enhet, kan uppbringa extas hos kvinnor och även män.

Detta är en roman om Elsa och hennes värld, som jag antar handlar ganska mycket om Sofia Farman, plus minus något. Sofia är den där flickan jag aldrig fick prata med i skolan, nu är hon den där kvinnan som finns i media som ett orakel om hur kvinnor och flickor ska vara klädda.

Bnp är fortfarande viktigt, kläder är en viktig del av Bnp och ju mer vi köper desto rikare blir vi. Min farmor, som är från det mörka Lappland, ville aldrig handla kläder i min barndom, hon kallade allt för "trasor". Men i Elsa-världen är de inte trasor, de är vägen in i den stora och viktiga världen, där modeller ligger med varandra offentligt i någon slags kramp över att det inte finns några vackrare än modeller. Modeskapare kan vara hur nedknarkade som helst och ändå anses vara genier.

Och så har vi Elsa som blir eller känner sig sviken av sin perfekta pojkvän. Hon som bara skulle kunna gå ned på Stureplan och ställa sig i champagnesprutet och plocka någon ur adelskalendern. Låter jag gammal och bitter? Ja, kanske det, det är inte mitt liv som beskrivs men jag är tacksam att jag fick ta del av Elsa liv så att inte jag behöver leva det.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2011 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: