sourze.se
Artikelbild

Nervig och spännande science fiction

Genom en sfär i ett berg på Mars lyckas en grupp människor resa till en annan galax.

Kristina Hård
Alba
Kabusa böcker
Utgivning: 2009


När någon frågar mig vart jag helst vill åka på semester så brukar jag svara månen. Det går bra med en annan galax också. Som liten låg jag på rygg i pojkrummet och slukade sciencefictionberättelser. Intresset för universums mysterier är intakt. Men numera läser jag sällan romaner om rymdresor, därför blev Kristina Hårds "Alba" en tidsmaskin som tog mig tillbaka till det där pojkrummet eller sommarstugans knarriga våningssängar.

Genom en sfär i ett berg på Mars lyckas en grupp människor av framtiden resa till en annan galax på ett minst sagt tidssparande sätt. Gruppen är sammansatt av forskare och expertis inom olika områden däribland en representant för religiösa intressen på Jorden.

I centrum för berättelsen står den unga Alba och hennes älskare Nielsen. Planeten som de reser till har många likheter med Jorden. Gruppen slår upp sitt läger och påbörjar det vetenskapliga faktasamlandet. Hela projektet styrs förstås av mer eller mindre suspekta storföretag med ekonomiska vinster för ögonen.

Efter en intensiv inledning slår Hård av på tempot med tillbakablickar och ett lätt hypnotiskt bildspråk. Den outforskade planeten med sina människoliknande invånare omsluter gruppen och inom gruppen växer motsättningarna. Starka viljor drar åt olika håll. Inslag av kolonialism och översitteri ställer mänsklighetens strävan i skumt ljus.

När fyra ur gruppen efter "månader" av iakttagelser på avstånd till slut står öga mot öga med urbefolkningen i ett våldsamt möte, förändras Albas och hennes kamraters förutsättningar på den främmande planeten.

Hård håller skickligt på informationen för att inte tappa greppet om läsaren. Ont står mot gott och vissa i gruppen är inte vad de utgett sig för att vara. Mammon härskar var än människan sätter sin fot. Slutet, som egentligen bara är början på något nytt, är precis så nervigt som det ska vara i en science fictionhistoria.

Kristina Hård är född 1966 och bosatt i Lund. "Alba" är hennes skönlitterära debut. Tidigare har hon arbetat med datorgrafik och facklitteratur om artificiell intelligens.

"Nervig och spännande science fiction" ingår i serien Boken har inget sista datum.


Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2011 08:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: