sourze.se

Simmerskan som vägrar att ge upp

Diana Nyad, 61 år gammal, förbereder sig för andra gången att simma mellan Kuba och Key West, rapporterar Washington Post.

Diana Nyad, 61 år gammal, förbereder sig för andra gången att simma mellan Kuba och Key West, rapporterar Washington Post.

För något år sedan deltog simlegenden Diana Nyad i en fashionabel bankett på lyxhotellet Waldorf Astoria i New York då hon plötsligt fick allas odelade uppmärksamhet genom att ta av sig sin klänning. Stående på scenen endast iförd baddräkt och höga klackar förhöjde hon stämningen genom att blåsa en revelj på ett jakthorn.

Diana var nära 60 år då. Nu är hon 61 och för ett tag sedan gjorde hon succé på ett cocktail party i Hamptons som är ett vattenhål för New Yorks societet genom att visa upp sina armmuskler för att bevisa att hon fortfarande är i form för att simma från Kuba till Florida.

Någon gång i juni eller juli, när vädret är bra, tänker Diana Nyad göra försöket genom de hajtäta vattnen mellan Kuba och Key West. Sträckan är 103 Miles ca 16 svenska mil. Nyad har avsikt att utmana både hjärnan och kroppen genom att avsluta ett arbete som hon startade för 32 år sedan när hon var den största simmerskan i grenen uthållighet.

"Jag har ingen aning om vilken ålder jag befinner mig i", säger hon. "Jag känner mig inte annorlunda på något sätt".

Att simma så långt är ett åtagande som kräver sin man, förlåt kvinna. Det kommer att kräva 60 timmar av oavbrutet simmande. Förutom hajarna så finns det andra risker, såsom maneter, uttorkning mm. Men den största risken är det okända.

Nyad genomförde en 24-timmars simning förra sommaren. Annars har hon inga data om var hon står simningsmässigt om man bortser från förra försöket, som hon gjorde när hon var 29 år.

Det var 1975 som Diana Nyad blev berömd när hon simmade runt Manhattan på 7 timmar och 57 minuter. Fyra år senare satte hon världsrekord när hon simmade i öppet hav från Bimini på Bahamas till Florida.

Men Nyad avslutade aldrig sitt mest ambitiösa försök att simma mellan Kuba och Florida. I augusti 1978 fick hon avbryta simmandet på grund av kraftiga vindar och jättelika vågor. En båt full av journalister klockade hennes misslyckade försök till 49 timmar och 41 minuter innan hon starkt nedkyld och under protest drogs upp ur havet.

"Kan jag inte få fortsätta", mumlade hon enligt Sport Illustrated som har publicerat den mest detaljerade och oantastliga skildringen av hennes prestation. Hennes tunga var så svullen av havsvatten att hennes ord var knappt hörbara. Att fortsätta var omöjligt och förhållandena hade drivit henne så mycket ur kurs att hon var på väg mot Brownsville, Texas.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2011 08:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: