sourze.se

Kvinnornas källa och arabvärldens vår

"Kvinnornas källa" är namnet på en film som den fransk-rumänske regissören Radu Mihaileanu har presenterat under årets filmfestival i Cannes.

"La Source des Femmes" var inspirerad av en flera decennier gammal historia som utspelades i en turkisk bergsby. Kvinnorna där slet dagligen med att bära vatten från en källa som var belägen på långt avstånd från deras by. För att få slut på eländet bestämde de sig att inleda en sexstrejk efter Aristofanes välkända modell.
- Dessa kvinnor är stridsvara samt uppfyllda av ljus och humor, menade filmens upphovsman i en intervju med franska journalister.
Vidare tyckte han att kvinnornas revolt var avgörande för revolutionens framgång i arabländerna idag. Enligt honom behövs det en djupare revolution i dessa länder. En dramatisk förändring som innebär införandet av jämställdhet mellan könen även i hemmets privata sfär.
"Kvinnornas källa" är inte Radu Mihaileanus första film. Han är känd för sina tidigare skapelser: "Livets tåg" 1997 och "Konserten" 2009. Som kvinnliga medverkare valde han skådespelerskor från arabländerna.


Om författaren

Författare:
Daniel Onaca

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2011 12:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: