sourze.se

Sveriges mest empatiska person?

Enligt ny forskning har blyghet en tydlig koppling till empati. Jag måste vara Sveriges mest empatiska person.

Det är nog kört för mig. Jag kommer aldrig mer ut på arbetsmarknaden. För vem vill ha en diversearbetare? Såna fanns förr i tiden, men nu är de utrotade. Kraven på utbildning har skärpts hela tiden. Utbildningsnivån har stigit liksom kravet på social kompetens. Vem vill ha en socialt inkompetent person? Ajöss med mig alltså. Enligt annonserna så efterfrågar man personer som kan ha flera bollar i luften samtidigt. Jag avskyr att hålla på med två saker samtidigt. Och så fordras det teamkänsla på jobbet. Det har jag aldrig stött på. Jag retar upp mig på de flesta. Jag är en djävel på att jobba och göra det effektivt. Bara jag får vara i fred. Och jag går i taket när jag blir störd av nån översocial person som babblar om oväsentligheter.

Enligt Henrietta Huzell är det så att ju lägre utbildningskravet är för en viss typ av jobb, desto högre är kravet på social kompetens. Det är synd om människan, särskilt om dom ska söka jobb. Den social kompetensen är medfödd och den kan man inte plugga sig till. Det ser alltså tröstlöst och hopplöst ut för mig. Men nu har jag skådat ett ljus i mörkret, nämligen en artikel i DN. "Trevliga kollegan inte alltid bästa valet." 26/5. Psykologiprofessorn Liisa Keltikangas Järvinen slår hål på myten om hur viktigt det är att vara social på jobbet. Det är inte alltid de sociala och utåtriktade som får arbetsplatsen att fungera bäst. Det är bättre att vara kompetent än social. Enligt professorns forskningar visar de att just blyghet står i samband med empati. En överdrivet social person vill alltid vara i centrum. En blyg person kan ha utmärkta sociala förmågor, men riskerar alltid att sållas bort vid anställningsintervjuer. Arbetsmarknaden för empatiska personer krymper hela tiden och det är knappast nån bra utveckling.

Jag läste för ett tag sen om Peter Wallenberg, att han är en känslokall person. Det känns lite märkligt eftersom vi båda härstammar från Håkan Mattsson Båt af Billa. På vägen från den anfadern måste nånting har gått snett. Kanske Wallenbergarna har råkat ut för guldsot? Jag tror att jag ska ringa till Peter Wallenberg och be om att få låna lite pengar. I gengäld ska han få låna lite empati av mig. Men det kanske inte behövs när man ska göra storaffärer?


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2011 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: