sourze.se
Artikelbild

På med kondomen!

"40 av alla ungdomar mellan 15 och 24 år använder mycket sällan, näst intill aldrig, kondom – trots att de byter parter runt en gång i veckan."

En nyligen publicerad enkätstudie, "Ung KAB09 – kunskap, attityder och sexuella handlingar bland unga", visar att väldigt många unga personer inte använder kondom då man har samlag med en ny partner. 15 000 unga från hela landet har svarat på enkäten i fråga. På frågan om varför svarar de flesta att ungdomarna själva tror sig kunna bedöma om partnern har en sexuellt överförbar infektion eller inte. En del frågar inte även av den anledningen att de tror att motparten ska ta illa vid sig och samlaget gå om intet. I själva verket är det precis tvärtom. Det visar på ansvar.

Siffrorna är dystra: Närmare 40 000 personer förra året rapporterades infekterade med klamydia och nära 500 med HIV i Sverige. Klamydia ger utöver personliga besvär även risk för sterilitet.

40 av alla ungdomar mellan 15 och 24 år använder mycket sällan, näst intill aldrig, kondom – trots att de byter parter runt en gång i veckan.

Bilbältet är idag en självklarhet. Kondomen måste bli det också!


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2011 10:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: