sourze.se
Artikelbild

Funkar voodoo?

Göran Lundin har inte bara skrivit en stark roman om ett fjärran land, han har också låtit två kulturer mötas i en helt vanlig människas längtan.

Göran Lundin
Baron Lördag
Ord & visor förlag
Utgivningsår: 2005


En människas väg hem kan ta sig de mest överraskande vägar. För Marie, som föddes under ett mangoträd i fattiga Haiti, börjar resan när hon återfinner sin gamla dagbok.

Vid tiden är hon en svensk, rastlös ung medborgare med ett något komplext förhållande till den enda mamma hon känner; kvinnan som adopterade henne. På dagbokens sista sida står en hälsning, "Vi ses i Haiti", skriven av hennes adoptivpappa som varit spårlöst försvunnen sedan tio år tillbaka.

Göran Lundin, författare, förlagsredaktör, busschaufför, bergsklättrare och fallskärmshoppare, sitter på stor kunskap om och erfarenhet av ön där voodookonsten förädlades efter att ha färdats med slavskeppen från Afrika. I romanen "Baron Lördag", som geografiskt anknyter till skönlitterära debuten "Den svarte generalen" 1982, berättar Lundin osentimentalt om utanförskap, världslig misär och andlig mångfald. Marie lämnar Sverige och ett tråkigt praktikantjobb och tar sig till sitt ursprungsland via Dominikanska Republiken.

I Sverige var hon annorlunda på grund av hudfärgen, på Haiti ses hon som turist. Hon möter en följeslagare, Rony, som hon motvilligt låter sig hjälpas av på den skakiga och dramatiska rutten genom en av diktatorer och tvångsmässigt hjälpsamma biståndsorganisationer våldtaget land där dammet ligger som en mask över folks ansikten och jordbruket urholkats men där ett slags självklar gemenskap och en tro håller samman de sönderfallande bitarna.

Lundins skickliga gestaltning av karaktärerna och deras livsöden gör så att läsaren glömmer bort att det här är en bok. Det blir gripande utan att författaren försöker gripa tag, man vet lika lite om upplösningen som Marie och när hon till slut står inför sanningen står man där själv och känner samma vemod, vrede och förvåning.

Romanens röda tråd heter Baron Lördag, eller Baron Samdi, som vaktar kyrkogårdarna i sin höga hatt, och Erzulie - kärlekens men också avundsjukans och hämndens gudinna. Lundin tar inte ställning för eller emot voodoo, han värderar aldrig den "vidskeplighet" och de myter som vi i vår moderna värld har så svårt för att förstå. Istället ger han en nykter men varm bild av haitisk kultur och religion.

Tänk så litet Sverige är ändå, så beskyddat och öppet och samtidigt så skrämmande trångt och stängt! Jag läste "Baron Lördag" i ett svep, jag satt med Marie på de svettiga, överfulla bussarna, gick med henne på torgen och i byarna, kände stanken av avfall, såg gatubarnen, åt av den främmande maten, försökte skydda mig mot min inlärda misstänksamhet, hörde gevären, lyssnade till gudarna, letade allt mer febrigt efter sanningen. Göran Lundin har inte bara skrivit en stark roman om ett fjärran land, han har också låtit två kulturer mötas i en helt vanlig människas längtan.

"Funkar voodoo?" ingår i serien Boken har inget sista datum


Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2011 06:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: