sourze.se

Såklart finns det våldtäktsmän även på äldreboenden

"Vad händer med dömda män efter domen och avtjänat straff? Även dessa män blir gamla och dementa. De drabbas i lika hög grad av sjukdomar och handikapp som alla andra."

Efter en artikel här på Sourze om demens, sexuella övergrepp samt kvinnors rätt till sex efter 70 Sunny Börjesson, "Måste jag sluta med sex den dag jag fyller 70?" började ett antal tankar ta form i mitt huvud.

Det sker överfall och våldtäkter lite varstans. Vi läser nästan varje dag om pedofiler som utnyttjar barn sexuellt. Vi förfasar oss och äcklas över det som är det vidrigaste brottet av alla. Det är handlingar som inte har ett skvatt med sex att göra. Det är sjuka handlingar som enbart handlar om våld, förtryck och att mästra över en annan människa.

Men vad händer med dömda män efter domen och avtjänat straff? Även dessa män blir gamla och dementa. De drabbas i lika hög grad av sjukdomar och handikapp som alla andra. När man avtjänat ett straff anses man ha sonat sitt brott och man betraktas som fri. Man vet också att våldtäktsmän är mycket svåra att behandla och bota. Deras syn på kvinnor och sexualitet är en helt annan än andra mäns.

Våldtäkter har ett stort mörkertal. Vad händer när offren väljer att inte anmäla och allt är höljt i dunkel? Åren går. Våldtäktsmännen finns fortfarande kvar. Kanske har åldern gjort att aktiviteten sjunkit men våldtäktsmännen finns fortfarande kvar i livet.

Så kommer dagen när en våldtäktsman helt plötsligt inte klarar sig själv i hemmet. Man bereder plats från kommunen i ett äldreboende. Givetvis får kommunen inget veta om mannens bakgrund. Inte heller personalen på äldreboendet. Mannens långa fängelsevistelse skedde för många år sedan och han anses fri och har sonat sitt brott. Kanske har han de senaste åren gjort sig skyldig till några sexuella övergrepp som inte anmälts. Ingen vet. Nu sitter han på en avdelning i ett äldreboende med små söta damer i rysch pysch-klänningar och välkammat hår på en armslängds avstånd.

På äldreboendet är det endast ett fåtal personal som arbetar nattetid. Det är lätt för denne man att slinka in i rummet intill och "ta för sig". Det är sällan någon behöver bli påkommen med handen i kakburken. Som personal är det inte alltid lätt att hinna med och att uppmärksamma allt som sker.
Dementa damer säger ju sällan nej.

Det som en gång var en våldtäkt på en ung försvarslös kvinna och som fördömdes av alla, har på en dement kvinna över 70 år blivit vid dagens datum helt legalt. Det är inte längre ett brott utan skylles helt utan skam på någon som sägs vara en ömhetstörstande dement kvinna.

Jag undrar över skillnaden. Återigen en ung försvarslös kvinna som inte vågar ropa på hjälp och en äldre dement kvinna som inte kan ropa på hjälp då hon har förlorat sitt tal.

Tillåt mig säga orden: Jag är spyfärdig.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2011 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: