sourze.se
Artikelbild

Måste jag sluta med sex den dag jag fyller 70?

"Hur kan vi veta ifall den alzheimersjuka kvinnan i Uppdrag Gransknings program inte sökte kroppskontakt alldeles av sig själv? Hela resonemanget i programmet andas förakt för ålderdom, sjukdomar och funktionshinder."

Jag är medveten om att jag med denna artikel sticker huvudet i ett getingbo men jag kan inte låta bli.

Jag såg Uppdrag Granskning med fallet om sexövergrepp, alternativt våldtäkt, vid äldreboendet i Luleå. En 80-årig man hade ertappats med byxorna bokstavligt talat nere och en kvinnlig granne i sin säng. Hon lider av Alzheimers sjukdom och vårdas därför på boendet trots att hon bara är 70 år.

Stor panik utbryter – här är en mycket farlig man lös, som ger sig på hjälplösa åldringar. Polisanmälning är ett måste. Och eftersom vi vanligen regerar starkt när någon svag part ett barn, någon drogad blir utnyttjad sexuellt så är det lätt att bara ryckas med av indignationen. Så simpelt – att utnyttja en alzheimersjuk kvinna.

Men sedan börjar jag fundera. Kan en man på 80 år verkligen släpa in en kvinna mot sin vilja i sitt rum utan att någon upptäcker det? Gång på gång dessutom? "Ja, men hon följde ju med frivilligt för att hon hade Alzheimers och således inte kunde säga ifrån." Ja, så kan det ju vara. Men hela resonemanget andas förakt för ålderdom, sjukdomar och funktionshinder. Vid vilken ålder måste man sluta ha sex? Och vilka sjukdomar utesluter rätten till sexlust? Får jag som är 60 fortfarande njuta av sex och av närheten till en varm kropp?

När jag masserar min Käraste, min förste man som är svårt sjuk och snart fyller 87 år, förgriper jag mig på honom då? När jag sköter hans intimhygien oljetvätt för skör hud på privata ställen, när jag avslutar dagen med att krypa ner naken i hans säng och smeka hela hans kropp emot min? Han vill det helt uppenbart – men vet han sitt eget bästa? Han lider ju av afasi, tänk ifall han bara inte kan säga ifrån?

Och när jag, som har en tung psykisk diagnos att bära runt på och ändå dejtar någon för en sexträff – är jag utnyttjad då? I min ålder dessutom? Borde jag inte nöja mig med barnbarnens goa kramar och en Bassetthund i sängen? Om min sexpartner är yngre, är jag ett offer då? Vilka sjukdomar och vilka funktionshinder ska jag ha för att min sexpartner ska bli betraktad som en våldtäktsman? Måste jag sluta med sex den dag jag fyller 70, eller var går gränsen? Jag är allmänt vimsig och glömmer bort namn – är det ett så starkt indicium på senilitet att jag för min egen skull bör leva i celibat resten av livet?

Hur kan vi veta ifall den här kvinnan inte sökte kroppskontakt alldeles av sig själv? Hon var visserligen gift sedan många år men livslånga förhållanden som mitt med två män har en tendens att övergå till innerlig vänskap med åren. Det är inte så ovanligt att äldre män söker sig lite sex utanför äktenskapet. Själv har jag haft sex med en man på 90 utan problem.

Naturligtvis kan kvinnan i Uppdrag Granskning vara våldtagen eller utnyttjad. Det vet jag ingenting om. Troligen ingen annan heller. Men att ta för givet att det är så bara för att partnerna är gamla och sjuka visar bara hur föraktfullt man kör över gamla och sjuka och talar om för dem vad de ska tänka och tycka.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2011 21:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: