sourze.se

Så förändrade borgarna Sverige

En sammanfattning av hur villkoren på arbetsmarknaden, sjukförsäkringen och fackrörelsen har förändrats sedan högerregeringens tillträde 2006.

2006 fick Sverige en borgerlig regering och därmed fick vi se hur de svaga i samhället blev offer för den ekonomiska våldtäkt som alltjämt pågår. Man skapade osäkerhet på arbetsmarknaden och man såg till att människor hamnade på gatan, ja till och med tog sina liv för att alla framtidsutsikter togs ifrån dem. Men det skulle bli värre.

2008 togs AMU-utbildningarna bort och ALI försvann och ersattes med JUG eller FAS1 och 2, vilka skulle ge långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa arbete. Men detta var en allt för optimistisk lösning på problemet så man fick införa FAS3, ett förvar för vuxna helt arbetsföra personer där de skulle tillbringa sin tid utan en fullgod sysselsättning och med minimal ersättning. Detta kallades snart för slavarbete. Ett nutida trälsystem. Denna FAS3 skulle inte på några vis konkurrera med reguljära jobb, men så har det definitivt inte blivit. Och arbetsförmedlingen skulle vara den tillsynsmyndighet som skulle se till att dessa FAS3-jobb inte konkurrerade med den reguljära arbetsmarknaden. Men, det uppstod ett nytt problem i och med FAS3. Företag ville inte anställa folk längre utan man ville ha FAS3-personal, för vilka man inte behövde betala någon lön, plus att man fick 5 000 kr i bidrag av staten för varje FAS3-person som man knöt till sitt företag, organisation eller myndighet.

Så, vid en undersökning av arbetstillfällen i den kommun jag bor såg man en drastisk nedgång av arbeten där arbetslivserfarenhet inte var nödvändig. Detta misstänker jag beror på FAS3, eftersom alla företag som hade sådana arbeten fick FAS3-personer av Arbetsförmedlingen. Det har framkommit vid ett flertal undersökningar av olika media att detta vansinnigt mycket och att Arbetsförmedlingen mörkar så mycket man bara kan.

Jag själv har blivit ett offer för denna sneda konkurrens då jag försökte att starta upp ett företag. Jag fick lägga det på hyllan då jag inte kunde krypa ned i kostnad per timme för dem som jag skulle anställa, så som företag som använde sig av FAS3 kunde. Jag ser också att Kommunen anlitar FAS3 för sin verksamhet som i vanliga fall gatukontoret har skött om. Nu städas gator och torg av FAS3-anställda.

De sjuka skulle bli friska på maximalt 450 dagar, annars blev man utförsäkrad och fick ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, med andra ord FAS1,2 och 3. Och skulle man inte klara av det så blev det soc som skulle försörja en. Men bara på det villkoret att du inte ägde något eller var sambo eller gift. Som gift spelade det ingen roll om ni levde tillsammans eller att ni ens befann er i samma land. Till råga på allt så fick inte läkarna bestämma om du var arbetsför eller ej utan det skulle nu bestämmas av lekmän på området hos Försäkringskassan. Personer utan medicinsk kompetens skulle helt plötsligt bedöma om du kunde jobba eller ej, beroende på vad för sjukdom du hade. Medicinskt konstaterade nedsättningar av arbetsförmågan skulle personer med absolut ingen som helst kunskap på området uttala sig om.

Och även om Försäkringskassan nu konstaterade att du hade en nedsättning så fick du ingen ersättning i alla fall eftersom man tog bort din SGI då du inte inställde dig hos Arbetsförmedlingen då dessa regler trädde i kraft.

Folket har pekat på alla problem som detta har ställt till med, men borgarna läs Moderaterna, har kategoriskt sagt att man inte kommer att ändra någonting, eller kanske att man ska justera reglerna, men i det stora hela ska inget ändras, för att man är så nöjd med resultatet. Man titta sig blind på de siffror som Försäkringskassan presterar och där visar det sig att långt färre personer är sjukskrivna i dag än för fem år sedan. Tacka fan för det, men man kollar inte hur många som har gått över till Soc eller FAS3 med ingen eller nästan ingen ersättning alls. Man kollar inte hur många som har blivit av med sina hem och allt de äger för att de har blivit utförsäkrade. Man kollar inte upp hur många som har tagit livet av sig på grund av detta.
Utan man står där med skygglappar och säger att dessa personer har återgått i arbete! Vilket arbete? Det finns inga arbeten, eftersom ingen vill anställa folk i dag. Man vill ha FAS3, det vill säga gratis arbetskraft. Företag säger upp hela personalen för att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag. Och de vill ha FAS3-personal till arbetsuppgifter som inte står högt i status. Och i och med att de hyr in bemanning till sina tjänster så smiter företagen undan det ansvar de annars skulle ha haft för sina anställda. Man har på så vis kringgått LAS och de flesta fackliga avtal som finns. Dessutom så får dessa bemanningsföretag en stor vinst medan den anställde får en sänkt lön, även om avtalen säger annat.

Facket har tappat greppet helt och fullt. Antingen har de blivit köpta av SAF eller företagen eller så fattar de inte vad som håller på att hända. Arbetarens rättigheter håller på att försvinna och det är kapitalismens marknad. Snart får arbetaren stå i diket och buga när företagsägaren brukspatronen kommer.

Man har sålt ut skolan och sjukvården till privata bolag som inte har utbildning eller vård som sitt första intresse utan drivs enbart av vinstintresse, och därav blir resultatet lidande. Titta på skolan, där elever slutar 9:an utan att ens kunna skriva eller läsa. Mattematik har de inte en aning om att det finns över huvud taget.

Vården med vårdcentralerna i spetsen har så lite personal att om man ringer till dem får man inte tala med någon över huvud taget. Att få en läkartid är omöjlig, du kan kanske få en akuttid, vilket är 15 minuter max. Hur ska man kunna förklara vad man lider av och hur ska läkaren kunna konstatera vad man lider av och sätta in vård på den tiden? Det skiter man i, bara det kommer in pengar till bolagen, som är ägda av investmentbolag som i sin tur inte finns i Sverige över huvud taget. Vinster tas direkt till utlandet utan att beskattas här. Detta är en ekonomisk brottslighet som är helt laglig i dag – 133 miljarder förs ut ur Sverige årligen i obeskattade medel. Det påstådda försäkringsfusket mellan 2000 och 2008 var på 128 miljarder allt som allt.

Så vart är vi på väg? Och varför är det ingen som bryr sig?


Om författaren

Författare:
Anders Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2011 14:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: