sourze.se
Artikelbild

Sveket mot minkarna

"Idag kommer M, FP, C, KD och SD rösta för att pälsindustrin ska finnas kvar med sina minimala stålburar, värmeslag på sommaren, köld på vintern och djur som lider av beteendestörningar."

I eftermiddag ska riksdagen besluta om pälsindustrin ska stoppas eller inte. Vi rödgröna har lagt fram förslag med krav på att minkar i fångenskap ska kunna röra sig över stora ytor, klättra, jaga, dra sig undan och simma. De ska helt enkelt kunna bete sig på ett naturligt sätt, i linje med djurskyddslagen. Vårt förslag skulle innebära ett stopp för dagens form av plågsamma pälsindustri.

Drygt en miljon minkar slaktas varje år inom pälsindustrin. På en enda farm kan tiotusentals djur födas upp, till det enda syftet att till hösten slaktas för pälsens skull. Nästan alla pälsar går på export till nyrika i Ryssland och Kina. Pälsdjursuppfödningen har kritiserats i rapport efter rapport. Ja, verksamheten borde egentligen ha varit förbjuden idag. Den stora pälsdjursutredningen SOU 2003: 83 från 2003 gav nämligen pälsindustrin fram till i fjol på sig att uppfylla djurskyddslagens krav på god djurhållning och möjlighet till naturligt beteende - krav som aldrig uppfylldes. Redan 2002 varnade Jordbruksverket för att minkarna hade en hög grad av beteendestörningar och att uppfödningen hade problem att uppfylla djurskyddslagen. Strax därefter konstaterade en utredning från Sveriges lantbruksuniversitet att hela 85 procent av de undersökta minkarna led av de stereotypa beteendena. Vid sidan av detta finns en lång rad av ytterligare rapporter från EU, intresseorganisationer och från andra länder som pekar på liknande problem.

Ända sedan sitt tillträde har den moderatledda regeringen svikit djuren gång på gång. Med mantrat om att "stärka lantbrukets konkurrenskraft" har en mängd reformer för djuren avskaffats. Man lade ned Djurskyddsmyndigheten, en unik myndighet med uppdrag att värna djuren, 2007. Regeringen har halverat antalet djurskyddskontroller med sin omorganisering av djurskyddstillsynen. Man vill inte göra det bättre för grisar, kycklingar eller andra djur i de svenska djurfabrikerna. Det kostar uppenbarligen för mycket.

Nu har sveket kommit till minkarna. Idag kommer M, FP, C, KD och SD rösta för att pälsindustrin ska finnas kvar med sina minimala stålburar, värmeslag på sommaren, köld på vintern och djur som lider av beteendestörningar. Varför? Jag kan inte se det på annat sätt än att man tycker att det är viktigare att överklassen ska kunna få fortsatt utlopp för sitt omättliga begär efter statussymboler än att djuren ska få ha en dräglig tillvaro. Minkarnas rätt till ett naturligt liv tycks oviktigt för de borgerligaSD.

Fortsatt överklassfrosseri i djurhudar som kläder. Fortsatt lidande för en miljon minkar. Sveket mot djuren hade inte kunnat vara tydligare.


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2011 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: