sourze.se
Artikelbild

Berättelser om livet under kommunismen

"Slavenka Drakulic river sönder lögnens förklädnader och dränker alla vackra och tomma ord om rättvisa, jämlikhet och solidaritet, som det påstådda klasslösa samhället stod för, i löjets skummande vågor."

Katt i Warszawa – och andra berättelser om livet under kommunismen
Slavenka Drakulic
Natur & kultur 2009
Översättning Ia Lind


Den som vill förstå innebörden i våra dagars nationalism och populism kan med stor behållning läsa den kroatiska författarinnans böcker. Några av dem som tidigare översatts till svenska heter "Balkan Express: fragment från andra sidan kriget" 1992, "Hur vi lyckades överleva kommunismen med ett leende på läpparna" 1994 och "Café Europa" 1996.

I den här boken uppmanas läsaren att möta en samling djur. De förtäljer saker som vid första anblicken verkar vara absurda, men som var fullt möjliga i öststaterna före Berlinmurens fall. I en av historierna blir en korp inblandad i mordet på en albansk premiärminister, i en annan grubblar en hund i Rumänien över orättvisorna i ett falskt egalitärt rättsystem, i en tredje gömmer sig en mus i ett gammalt skåp som hamnar på museum och så vidare.

Boken genomsyras av bitter ironi. Slavenka Drakulic river sönder lögnens förklädnader och dränker alla vackra och tomma ord om rättvisa, jämlikhet och solidaritet, som det påstådda klasslösa samhället stod för, i löjets skummande vågor. Sovjetkommunismens ställningar rasar samman en efter en, i dessa moderna fabler, precis som i Orwells välkända "Djurfarmen".


Om författaren

Författare:
Daniel Onaca

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2011 11:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: