sourze.se

Imperium varar inte för alltid

I historiens backspegel kan man se att riken och imperium har kommit och gått. Europa som vi tänker oss det i dag har varit delat på många olika håll och kanter.

Tyskland har inte alltid sett ut som det gör idag, det har varit uppdelat mellan olika kungar/ kejsare/ storfurstar och så såg det ut en bit in på 1900-talet. Även Italien har varit ett imperium på olika sätt, det mest berömda var romarriket som stod sig starkt från 509 f. Kr till 476 e. Kr för att sedan avlösas av ett nytt imperium.

Tyskland som det ser ut i dag bildades först efter andra världskriget, då som Öst- och Västtyskland. Men även Tyskland var ett imperium 843-1918, med vissa förändringar. Efter 1918 blev landet en republik. Detta varade fram till 1933, därefter startade en ny och mörk tid i Tysklands historia – nazistimperiet skapades 1933 och krossades slutligen 1945. Därefter kom Tyskland att delas mellan segrarmakterna, öst till föll Sovjetunionen och väst kom att tillhöra Frankrike, Storbritannien och USA.

Det som kom att prägla Berlin var denna uppdelning mellan öst och väst. Den förhatliga Berlinmuren kom inte på plats förrän 1961. Muren sträckte sig 43,7 kilometer, runt hela Västberlin. På östsidan rev man hus längst muren för att folk inte skulle kunna fly via dem, på en del andra ställen murades fönstren igen. Det fanns omkring 80 övergångar mellan öst och väst och den mest berömda var Checkpoint Charlie. Muren kostade många livet när de försökte fly. Men många lyckades också fly öst på olika sätt, till exempel genom att ta sig igenom en grävd tunnel, eller genom att flyga över muren med hjälp av Ultra Light, en drake med mycket lätt flygmotor.

Öppning av övergångarna den 9 november 1989 var en miss från början, men när beslutet var fattat hade redan skälvningarna från warszawapaktens död börjat bli kännbara och muren började slutligen rivas i januari 1990. När detta skedde hade redan många andra öststater öppnat sina gränser mot väst, detta ledde till Sovjetunionens sönderfall och slutliga sammanbrott den 25 december 1991. Sammanbrottet berodde på många faktorer, men en bidragande orsak var att många stater utropade sig som självständiga, till exempel länderna i Baltikum; Estland, Lettland och Litauen. Den sista Sovjetiska partiordföranden lämnade ifrån sig makten till Boris Jeltsin som blev Rysslands nya president.

Som jag redan tidigare skrivit har imperier och riken kommit och försvunnit. Sverige, Ryssland, Spanien, Turkiet, Grekland och Egypten har också varit imperier och riken som antingen gått under eller försvunnit av olika anledningar.

I Sovjetunionen tog många glasnost som ett tecken på att förtrycket hade försvunnit och att perestrojka var till för att ändra systemet i östblocket, vilket de också gjorde för väldigt många. Den så kallade "järnridån" som tidigare funnits mellan öst och väst började sakta med säkert vittra sönder. Plötsligt kunde folk från öst helt utan problem ta sig till väst. Detta var slutet för Sovjet och warszawapakten som ända sedan 1945 hade stängt inne de stakars satar som hade oturen att vara i öst när ridån föll.

Den 1 januari 1992 hade det kommunistiska Sovjetimperiet upphört att existera, de hade funnit sedan 1917 då den Ryske tsaren med familj mördades och Tsarryssland dog för alltid.

Men redan 1945 började ett nytt imperium resa sig i väst – nämligen USA. Även om de varit stora tidigare började nu vägen mot att bli en supermakt med atomvapen. Denna supermakt har trots hicka kunna bibehålla sin ställning som just supermakt. Ett tag såg det ut som att USA skulle bli ett nytt superimperium under George W Bush, men med Obama ser det ut som dessa takter börjat avta. Men det hindrar inte EU från att bete sig som om de var ett nytt imperium, även om det kalla kriget är slut och EU från början bara var en kol- och stålunion med Frankrike och Västtyskland som huvudparter. Detta så att de inte skulle kunna startas nya krig.

Men nu uppdagas många nya problem med de forna öststaterna. Extrema miljöproblem och i vissa fall katastrofer måste nu åtgärdas med pengar från EU, och i Tysklands fall får före detta väst hjälpa före detta öst.

Det finns ett imperium som har funnits länge och fortfarande finns kvar, om än något mindre. Jag talar om Storbritannien, som har funnits sedan 1707. Dessförinnan var det ett splittrat land med många som villa komma åt tronen. Under dess storhetstid gick solen aldrig ner över det jättelika imperiet. Deras senaste slag, det om Falklandsöarna, var 1982 och varade i 74 dagar.

Så, detta var en lite tillbakablick över vad som hände när Berlinmuren äntligen rasade och det kalla kriget tog slut. Detta berodde som sagt på många olika faktorer, men det största var nog den ekonomiska katastrof som var följden av den hysteriska kapprustningen mellan CCCP och USA.

Nu till några slutord. När Romarriket föll samman föll också en stor kultur i glömska och vittrade sakta men säkert bort, som så många andra kulturer genom historien. Några har räddats från glömska genom arkeologiska upptäckter som hjälpt till att föra upp dessa kulturer i nytt ljus, men man hittar ständigt spår av gamla, nästa bortglömda riken som man tidigare inte vetat så mycket om. Tänk bara på korsriddarnas storhetstid. Jag kan bara tala för mig själv, men jag vet väldigt lite om dem och vad som hände dem på slutet. Men jag vet en sak – att det fortfarande finns rester av dem kvar i vår tid. Men det får jag ta upp en annan gång.


Om författaren

Författare:
Fredrik Hansson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2011 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: