sourze.se

Född fri, skattad till döds - av de borgerliga

Anders Borg säger att det ska löna sig mer att jobba än att supa. Pensionärer som inte får jobba ska tydligen blåsas på konfekt och jobbskatteavdrag ännu en gång och måste alltså supa lite som tröst.

Minns ni de kränkta eleverna vid lärarhögskolan förra vintern? Dom som kände sig kränkta av ett visst krav på studieresultat. Man kan lätt dra en parallell till undervisningen i förgymnasiala stadier. Läraren vet att om han kräver avstängda mobiltelefoner och kepsen av under lektionerna riskerar han sitt jobb. Dom små liven kan bli kränkta, gå till rektorn och rapportera läraren för psykiska övergrepp. Kanske t.o.m. anmäla läraren för misshandel som aldrig skett.

Den lärare som kräver tystnad i klassen för bibehållande av studiero och för att höras av eleverna är illa ute. Rektorn lyssnar i första hand till elever och föräldrar vid konflikter. Att studieresultaten sjunker och elevernas kunskaper inte räcker till gymnasieutbildning sätter ingen i samband med bristen på disciplin.

Vi har en krigsindustri i Sverige som lever på att sälja vapen till icke krigförande länder. En fråga om vad man ämnar använda dessa vapen till lämnas alltid obesvarad. Vi toppar vår vapenindustri med vår vinglande JAS Gripen, planet som nästan inget annat land får köpa för storebror USA.

När man skulle testa Gripensystemet i strid över Libyen nyligen tillsammans med FN-styrkorna garanterades att planen hade vapen nog för att försvara sig själva. Det känns betryggande för en svensk skattebetalare. Nu blev det skarpa läget inte av ty våra högteknologiska flygplan fick stanna på marken därför att de inte tålde att köras på det vanliga jetbränsle som fanns till hands på Sicilien. Detta känns både skrämmande och betryggande för en skattebetalare; vi förlorar eventuella krig på grund av soppatorsk.

Jag tror för övrigt att våra folkvalda skojar med oss. Ta arbetslösheten som exempel. Som ligger kring 480 000 nästan en halv miljon! personer. Då känns det lite märkligt att konstatera att vi tar emot 100 000 hundratusen arbetslösa utlänningar med öppna armar, varje år. Regeringen presenterar flera gånger om året nya åtgärdspaket för att få bukt med arbetslösheten. Förgäves.

Anders Borg säger att det ska löna sig mer att jobba än att supa. Vi pensionärer som inte får jobba ska tydligen blåsas på konfekt och jobbskatteavdrag ännu en gång och måste alltså supa lite som tröst. Och vi ser knappast fram emot den så kallade "Bromsens" fyra- femprocentiga sänkning av lönen varje år. Men skatten på den falnande inkomsten ska ju sänkas med en hundring i månaden, säger Borg. Det tackar vi för. Lite.

Så här dagarna innan vinterns elräkning landar i brevlådan orkar man kanske gnälla lite över den pålagan. Hälften av fantasisumman längst ner till höger är faktiskt skatt. Energiministern har energi nog att försvara den idiotiska avregleringen av elen som gjordes under sossarnas tid. Hon håller med dom som talar om höjda energiskatter också - har du tänkt på att åtta-nio kr av varje liter du tankar susar rakt in i skattmasens kista? 400 kronor i skatt varje gång. Och halva din elräkning tar samma väg.

Moderaterna hade en slogan mot socialdemokratin för många år sedan: "Född fri - skattad till döds". Nu börjar jag förstå varför dom numera kallar sig "Det nya arbetarepartiet". Man känner sig lite väl uppskattad. Och knappast fri.

Slut för dagen från Bromma Kverulantcenter.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 14 apr 2011 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: