sourze.se
Artikelbild

Håkan Juholt tar ton

Världen är ur led. Är det Håkan Juholt, den nye S-ledaren, som ska vrida den rätt igen? Man kan lätt ledas att tro det, när han under sitt jungfrutal pratade på ett så medryckande och engagerat sätt att hela åskådarskaran satt som tända ljus.Vi i Sverige är inte vana vid att se en man, som axlar sin mantel med säkerhet och integritet och på samma gång så humoristiskt sänker sig ner till gräsrotsnivå á la Kierkegaard den danske filosofen som tyckte att om man inte kan gå ner till samma nivå som den man ska hjälpa, gör man ingen nytta. Detta klarade Håkan Juholt med bravur!

Han talade till folket på folkets eget språk, i sitt timslånga tal om Socialdemokraternas grundidéer. Han vävde på ett väldigt skickligt sätt in alla de före detta socialdemokratiska ledarna med Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander, Göran Persson och inte minst Olof Palme. Han citerade långa sjok av Palmes tal. Han höjde Tage Erlanders insatser i politiken till skyarna och talade om alla bra saker som de före detta S-ledarna stod för. Han talade om Socialdemokraternas ursprungliga idéer om solidaritet och människovärde. Han talade om trygghet för alla och man riktigt kände Palmes ande i kulissen. Han talade om skolan som gått i stå, om äldrevården och om utförsäljningen av svenska industrinäringar, som om de inte såldes till utlandet skulle kunna hjälpa den svenska ekonomin på fötter. Han talade om allt som är viktigt i Sverige just nu och han gjorde det på en nivå som alla kunde förstå.

Några saker som ligger Håkan Juholt varmt om hjärtat är Sveriges barn och ungdomar. Han sa: "Sveriges barn och ungdomar förtjänar bättre!" En underbar sak att säga! Jag älskade det! "Vi ser er, vi ska hjälpa er" sa han vidare. "Det är ett löfte!" Han talade om arbetslöshet och bostadsbrist. Han talade om fritidsgårdars värde för ungdomar – och även för de äldre. Han talade om barnfattigdomen i Sverige, som är väldigt stor – ett av de viktigaste områdena att åtgärda, tyckte Juholt.

Han tyckte vidare, att man måste se saker mer ur medborgarnas perspektiv, tala mera, ta reda på mer fakta om vad medborgarna verkligen tycker i olika frågor. "Att arbeta inom skolan måste bli ett statusjobb" sa han. Va?! Det är faktiskt sant!

"Den offentliga sektorn kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner" fortsatte Håkan Juholt i sitt jungfrutal, som ofta frekventerades av långa applåder. Folket var med! Alla sitter som tända ljus! Karisma har Juholt, det är ingen tvekan om det! Det är en konst att kunna tala vardagligt och rakt, som han gör. Frågan är om människor förstår hans ambition? Tycker de att det låter för bra för att vara sant? Så typiskt svenskt i så fall. Så typiskt svenskt misstänksamt!

Allt det som finns i människornas hjärtan i dag, tog Håkan Juholt upp i sitt tal. Jag påminns om Palme, som hade den sortens retorik, en retorik jag och många med mig förstod. Jag blir alldeles kall, när jag tänker på vad som hände Palme, den dagen han tog en promenad, ovetandes om riskerna. Jag blir alldeles kall, när jag tänker på tyngden i Håkan Juholts tal, om alla dessa problem i Sverige i dag, som han så träffsäkert klädde i ord!

Han talade om bankernas kalla, egoistiska, ekonomiska intressen och om att det "blivit fult att äga tillsammans!" Han vill granska pensionssystemet och ifrågasätter de låga pensionerna. Det ska ta ungefär ett år att undersöka saken, sa han. Håkan Juholt vill ha en mänsklig åldringsvård, med möjlighet till en svensk nubbe. Han vill ha allt det som vi vanliga har efterlyst i så många år. Han är dessutom snyggare än väntat i sin röda slips!

"Ojämlikheten gör Sverige fattigare för alla" säger Håkan Juholt. Partiet vill göra insatser i socialdemokratisk anda för solidaritet och jämlikhet och det framhåller Juholt ofta i sitt tal. Han följer de socialdemokratiska ursprungliga grundidéerna och inte något som han själv hittat på. Det är väldigt smart och rätt. Det är ju grundtankarna i socialdemokratin man ska följa, politik ska inte vara en personkult.

Men – man kan inte neka till att Håkan Juholt är en ledartyp av Guds nåde! Han ser ut att kunna bli en landsfader, men inte i stil med Stalin, som en del elaka människor insinuerat. Håkan Juholt lever ett farligt liv, nu när han tänker utmana marknadskrafterna och föra tillbaka Sverige i de socialdemokratiska fållorna! Jag ryser när jag tänker på, hur många fiender han kan få på halsen! Människor som inte fattar ett dugg vad solidaritet och rättvisa handlar om och som ser sina egna intressen hotade.

"Vi socialdemokrater vet hur man skapar tillväxt för hela Sverige" säger den nye S-ledaren. "Tillsammans kan vi växa Sverige stort!" "Vi socialdemokrater tänker agera mot elbolagens höga priser!" och "70 av världens fattiga är kvinnor" säger Håkan Juholt med en tår i ögonvrån det såg så ut! Vidare vill Håkan Juholt arbeta för att ena alla socialdemokrater i Europa, för att göra dem starka mot de ekonomiska marknadskrafterna.

Han välkomnar Barak Obama och framhåller våra emigranter som åkte till USA för att förverkliga sina drömmar om ett bättre liv. Han framhäver USA på ett positivt sätt vad det gäller demokrati. Det är den enda punkten som fick folk att tystna en smula. Även jag blev betänksam, men Håkan Juholt sa också att man måste följa med i tiden och han kanske ser längre än jag. Det är ju bra, om man kan se positivt på Obama, vilket jag också gör!

"Välkomna till det socialdemokratiska tänkandet!" säger Juholt med ett leende. "Nu går vi framåt!"

Han avslutade talet med ett citat från Olof Palme, som handlade om att det vi vill ha är trygghet, människor som är goda mot varandra, befriade från rädsla. Vi dras mot det ljusa och goda, har Palme sagt.

Håkan Juholt gillar Elvis. Efter talet tyckte jag att Elvis spelades i den stora salen och jag hörde ordet "ljuvligt!" från publiken. Jag hörde även tungvrickande kvinnors glada rop! Det påminde om en amerikansk, glad, presidentkampanj.

Så kan det låta när Håkan Juholt tar ton!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2011 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: