sourze.se

Jag skäms över att tillhöra dagens ungdom

Jag är själv en ungdom i dagens samhälle och ser med förakt på mina jämnåriga som beter sig och ser ut som slashasar...

Tidigare idag satt jag och min pappa i bilen på väg ut till min studentbostad på Öckerö. Vi åker förbi lokala pizzerian, Strandbaren, och ser ett par ungdomar.
"Har de mentalt handikappade här också?" säger min far på bred Stockholmska, samtidigt som han tittar ogillande på deras små kalsongbeklädda rumpor som tittar fram över byxkanten och deras over sized t-shirts, medan de hukande med händerna i fickorna drar fötterna upp för den korta rampen till pizzerians entré. De hade lika gärna kunnat dra knogarna efter sig och varit täckta av hår.
"Det heter dagens ungdom" mumlar jag. Jag skäms av någon anledning. Bara tanken av att vi har något gemensamt, jag och slashasarna, gör mig illa till mods.
"Fast, är det inte gårdagens?" svarar min far med en gnutta hopp i rösten. Jag känner mig som en läkare som ska tala om för en patients familj att nu är det slut, hoppet är ute, när jag biter mig i underläppen och sakta skakar på huvudet. Vi sitter tysta resten av resan.

Jag fattar inte riktigt poängen med att bete sig och klä sig som någon slags urmänniska. Varför trivs man med att spotta rätt ut, gapa på bussar, visa arslet och prata så att det knappt går att förstå en? För det är faktiskt så jag ser många ungdomar och jag skäms så innerligt för att jag också ingår i den definitionen, "ungdom".

Jag sitter på bussen med korsade ben, med mobilen i knät och funderar på hur ekonomin kommer påverkas av katastrofen i Japan samtidigt som jag läser de nyaste artiklarna på DI, självfallet har jag DI:s hemsida som ett "feed". Jag trycker mig fram och grubblar medan ett par i min egen ålder hasar sig bak genom bussen, den ena har hörlurarna vända utåt och låter sin vidriga skrikmusik fylla bussen. Jag och en äldre dam utbyter en blick av samförstånd. Jag blir upprörd av bristen av respekt som osar runt ungdomarna, visst kan de få vara barnsliga men måste de äckla sig framför oss andra? Måste de vanhedra vår åldersgrupp, för trots allt är det alltid de mest extrema som blir någon slags profilbild för hela gruppen. Liksom shiamuslimer för båda shia- och sunni muslimer. Okay, nu kanske detta inte är lika extremt... men jag vill ärligt talat inte bli beblandad i någons tankar med slashasarna i min ålder.


Om författaren

Författare:
Evita Stenqvist

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2011 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: