sourze.se

Nej till ny EU-skatt

"Vi behöver inte en ny EU-skatt, vi behöver en bättre kontroll av EU:s befintliga budget. Vart tar alla pengar vägen? Europeiska Unionen bör styras av medlemsstaterna, inte tvärtom."

Före utgången av juni 2011, kommer Europakommissionen att lägga fram ett formellt förslag till en ny EU-skatt. Detaljerna i skatteförslaget är i skrivande stund okända, men syftet är farligt enkelt: EU vill kringgå medlemsstaterna genom att få direkt finansiering för EU:s kassa.

Det påstås att den nya EU-skatten kommer att vara en "neutral skatt" – att den inte kommer att öka skattetrycket på medborgarna, men den grundläggande ekonomin berättar en helt annan historia. Varje ny skatt, vare sig det är på mervärde, flygtrafiken eller banksektorn, kommer i slutändan att betalas av oss vanliga medborgare.

Vi behöver inte en ny EU-skatt, vi behöver en bättre kontroll av EU:s befintliga budget. Vart tar alla pengar vägen? Europeiska Unionen bör styras av medlemsstaterna, inte tvärtom. Därför bör Europeiska unionen inte ha rätt att beskatta medborgarna i medlemsländerna med en EU-skatt.

EU-parlamentets federalistiska majoritet driver på för att EU skall få en skatt. I Sverige har visserligen Fredrik Reinfeldt uttalat sig mot detta, nu gäller det att han inte pressas att byta position.

Den svenska socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet driver frågan om en EU-skatt. Det gäller att sätta press på Socialdemokraterna i Sverige så att de verkligen säger nej till ett införande av en EU-skatt.

En EU-skatt skulle effektivt förhindra en reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken och EU:s institutioner behöver då inte anstränga sig för att åtgärda dagens slöseri och bedrägerier med EU:s pengar.

I dagens läge, där man tvingas gå fram med osthyvel över sina utgifter på alla politiska nivåer, expanderar EU-budgeten oavbrutet. Det är knappast till vård, skola och omsorg som EU-budgeten går. Istället driver de en utökning av sin budget till nya politikområden de de lättare kan höja EU-skatten och inte behöva stångas med "snåla" finansministrar varje år

EU-skatten måste stoppas.


Om författaren

Författare:
Birgitta Sandblom

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2011 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: