sourze.se

Framtidens välfärd får inte bli en börda

2011 har börjat bra, stora ekonomiska och politiska kriser skulle kanske kunna få politiker och även vanliga överkonsumenter att vakna till liv och inse allvaret med vårt sätt att leva och överkonsumera idag.

"Framtidens välfärd en stor börda för 200 kommuner" DN Debatt 21/2 hette en artikel av välfärdsekonomen vid SEB, Jens Magnusson. Den borde i stället hetat "Framtidens överkonsumtion och lyxliv en stor börda för 200 kommuner". Vad man varnar för är att allt färre måste försörja allt fler. Och då har man en beräkningsgrund, där 2,0 betyder att en arbetande ska försörja två personer, sig själv och en till. Nu har man tydligen fått för sig att om siffran stiger till 2,5 eller t o m 3, så är en katastrof på gång. Men här har man tydligen fått hjärnsläpp. Allt hänger ju ihop med den överkonsumtion som 99 procent av befolkningen ägnar sig åt. Om alla levde lika ekologiskt och ekonomiskt som jag skulle det räcka med att en jobbade och sex hejade på eller ägnade sig åt mer vettiga saker.

Men att ändra på folks beteende är nästan omöjligt. Inte ens ungdomen kan man hoppas på. De är också med i köphysterin. Och politikerna är inte så mycket bättre. Tillväxtnarkomanen Anders Borg skiner som solen när han ska kommentera nya BNP-siffror. Nej det finns inget hopp för framtiden. Miljöpartiet är också på dekis. De är som alla andra andra och pratar inte längre om livskvalité. Det finns bara några få som försöker få folk att ändra beteende. Staffan Laestadius skriver i SVD:s Brännpunkt 1/3 om att "Hjulen snurrar på fel sätt". Finns det inte fler som inser allvaret? Möjligen kan man hoppas att folk vaknar till liv när man ser den dramatiska utvecklingen i arabvärlden och som kanske är början på något stort. Och så dessa svenska företag som säljer vapen dit, det vore mycket bättre att de anställda la sig på sängen och sparkade sig trötta. Eller tog en extra lång promenad varje dag. Öka tillväxten genom att konstruera, tillverka och välja vapen - sjukt är vad det är.

Nej, folk ändrar sig bara när de är på väg till galgen, så det är bara att hoppas att det blir rejäla ekonomiska och politiska kriser över hela världen. Då kan man hoppas på ett uppvaknande. År 2011 har i alla fall börjat bra.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2011 08:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: