sourze.se
Artikelbild

21 december 2012 - ska jorden gå under då?

Vi närmar oss 21 december 2012, då mayakulturens kalender tar slut. En del tror på jordens undergång då. Kan det finnas logik bakom kalendern? Sourze frågar Birger Schmitz, professor i geologi vid Lunds Universitet, om vi bör oroa oss på riktigt.

From: Carl Olof Schlyter
Sent: Friday, February 11, 2011 5:19 PM
To: Birger Schmitz
Subject: Jordens undergång 21 dec 2012


Hej Birger,

Med stor risk för att verka ovetenskaplig, jag kom att fundera på det här med asteroiders träffande av jorden respektive den omtalade mayakulturens kalenders mystiska slut 21 dec 2012. Som jag uppfattar det ligger det väl astronomi och matematik bakom mayakalendern. Har du någon gång funderat över huruvida det finns ett samband här? Alltså, asteroider lär ju inte finnas i storlekar jämnt delbara i hundratals meter eller kilometer utan snarare i en glidande storleksskala och detsamma gäller ju då för tiden. Alltså, om jorden t ex vart 50 miljonte år träffas av en asteroid som är 5 km i diameter, så kanske tiden är mogen för det nu. Och det lär ju bli en total katastrof även det, med klimatförändring och massutdöende, inte sant?

Mycket tacksam för dina tankar om denna vilda spekulation från en lekman. ;-


/Med vänlig hälsning Carl Olof, Sourze

Carl Olof Schlyter, Chefred/Operativ chef
Nättidningen Sourze AB
556747-6303
Box 3314
10366 Stockholm

***********

Från: Birger Schmitz
Skickat: den 13 februari 2011 22:34
Till: Carl Olof Schlyter
Ämne: RE: Jordens undergång 21 dec 2012


Hej Carl Olof:

Det är ett sundhetstecken att tänka djärva tankar och spekulera, men med de fakta vi forskare har så finns det absolut ingen anledning för oro inför 21 dec 2012. Astronomerna har numera ganska bra koll på vilka stora kroppar som kan hota oss där ute, åtminstone bland asteroiderna, dvs klippblocken som härrör från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Kometer däremot har väldigt elliptiska banor och kan dyka upp helt plötsligt på sin väg in mot solen från de yttersta delarna av solsystemet. Statistiskt sett träffas jorden av en himlakropp som kan ge allvarliga globala effekter en gång vart 100 miljonte år. Senast var för 65 miljoner år sedan. Nu är det ett genomsnittsvärde vi talar om, och det innebär att sannolikheten för ett nytt globalt nedslag är lika stort vilken dag som helst de kommande 35 miljoner åren. Det finns således ingen anledning till särskild oro den 21 dec 2012.

Jag kommer att sova lugnt i alla fall!
mvh
Birger

Prof. Birger Schmitz
Department of Geology
University of Lund
Sölvegatan 12
SE-22362 Lund
Sweden

**************

From: Carl Olof Schlyter
Sent: Friday, February 14, 2011 1:52 PM
To: Birger Schmitz
Subject: Jordens undergång 21 dec 2012


Tack för ditt vänliga svar, ok, låt oss bortse från just mayakulturen och dess kalender, men vad säger du om den glidande skalan? Du nämner nedslag vart 100 år av en asteroid med 100 meters diameter, vart 100 000 år av en asteroid med 1 km diameter resp vart 100 miljonte år av en asteroid med 10 km i diameter. Men vad är frekvensen av ett asteroidnedslag med en diameter på t ex 500 meter resp 5 km? Du sade i ditt mail till mig förra vintern att ett asteroidnedslag på 1 km i diameter, i Stockholm, skulle slå ut hela mellansverige och skapa globala klimatförändringar. Ett nedslag av en asteroid med en diameter på tex 5 km skulle följaktligen orsaka en global katastrof långt värre än den värsta atombomb och om frekvensen på den skulle antas vara hälften av en asteroid på 10 km i diameter, är det nedslaget over due – eller? Resonerar jag fel?

/Med vänlig hälsning Carl Olof, Sourze

**************

Från: Birger Schmitz
Skickat: den 14 februari 2011 14:06
Till: Carl Olof Schlyter
Ämne: Re: SV: Jordens undergång 21 dec 2012


Jo det är ju en glidande skala. För 35 miljoner år sedan slog det ner en 5 km stor asteroid i Sibirien och bildade den ca 100 km stora Popigai-kratern. Detta är det näststörsta nedslaget de senaste 100 miljoner åren. Det blev lite globala klimatförändringar, en del arter dog ut, men inget i närheten av vad som hände vid krita-tertiär gränsen för 65 miljoner år sedan när en 10 km stor asteroid slog ner. Även mindre vulkanutbrott i vår tid exvis Pinatubo Filippinerna 1991, red anm har orsakat mindre globala klimatförändringar under några år. Om däremot kometen Hale-Bopp, 40-80 km i diameter som passerade jorden 1997 hade träffat oss, så skulle det nog blivit rejält tufft på jorden. Kanske något i närheten av vad Mayakulturen förutspådde. Du får tänka på att en kropp 10 km i diameter är 1000 gånger större än en 1 km stor kropp, inte 10 gånger större.

mvh
Birger

*****************

From: Carl Olof Schlyter
Sent: Friday, February 14, 2011 3:43 PM
To: Birger Schmitz
Subject: Jordens undergång 21 dec 2012OK, ja, allt är ju relativt, men med tanke på hur "små" katastrofer jag uppfattar att vi är vana vid inom ramen för de senaste, säg, 5 000 åren, gissar jag att nog så små asteroider skulle sätta djupa spår i vår nutidshistoria. Just nu är hela världen upptagen av eventuella förändringar av genomsnittstemperaturen på Jorden med ett par grader i ett femtioårsperspektiv. Jag gissar att även en en kilometer stor asteroid skulle skapa väsentligt större klimatpåverkan än det och närmast momentant, tror inte du?

/Med vänlig hälsning Carl Olof


***************

Från: Birger Schmitz
Skickat: den 14 februari 2011 15:49
Till: Carl Olof Schlyter
Ämne: Re: SV: Jordens undergång 21 dec 2012


Till och med en hundra meter stor asteroid som slår ner på fel ställe skulle kunna ställa till väldigt mycket problem. Slår den ner utanför New Yorks kust så kommer en jätte-tsunamis att skölja in över New York. Betydligt värre än Sept. 11. Senast var 1908, Tunguska i Sibirien, då skog över stora områden slogs ner. Men inga människor fanns vid explosionsplatsen vad man vet.

mvh
Birger


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 16 feb 2011 12:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: