sourze.se
Artikelbild

Världen i ett nötskal

Här är något att bita i för ungarna. De stora frågorna kan mycket väl få sina svar här.

Hur världen fungerar - en guide till vår fantastiska planet
Christiane Darion
Illustrationer: Beverley Young
Översättning: Vera Lindh
B.Wahlströms


Här är något att bita i för ungarna. De stora frågorna kan mycket väl få sina svar här, i varje fall på ett mer jordnära plan.

Som jag ser det är det ett friskhetstecken med nyfikenhet, oavsett ålder. Jag har alltid varit omåttligt fascinerad av rymden. Oändligheten blir extra spännande och mystisk eftersom vi, i vår moderna tid, har en tendens att luta oss åt det ändliga i allmänna vetenskapsteorier. Gränslöshet ligger inte i ropet, allt rutas in, kartläggs, analyseras och detta leder till en instängdhet i oss människor, en instängdhet som vi hela tiden behöver bryta oss ur.

Barn är filosofiska till naturen. Inte varenda kotte, vi föds tack och lov med olika temperament. En del av oss är mer praktiska och funderar inte nämnvärt på samma saker som teoretikerna, men praktiskt taget alla vill veta hur vi kom till och varför det är som det är.

I "Hur hela världen fungerar" får vi chansen att grotta ner oss i livets uppkomst. Hur började allt? Varför finns det vatten på jorden men inte på Merkurius? Hur hade det sett ut på jorden utan månen? Varför är det natt, vad är tyngdkraft, hur uppstår atmosfär och hur viktigt är det med balans i naturen?

Svaren presenteras i en rikt illustrerad bok, med roliga pop-up-bilder och annat kul. Boken riktar sig främst till åldern 5-12 år, men vi vuxna kan lära oss en hel del också. Sedan måste man flika in en brasklapp: Det vi vet om jorden, näringskedjan och solen idag kan vara gammal skåpmat imorgon. Inget består, inte ens kunskap och allra minst svajiga beräkningar om till exempel Big Bang. Men jag gillar den här boken. Den är innehållsrik och full av små äventyr.

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2011 09:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: