sourze.se
Artikelbild

Kärlek för alla åldrar i alla tider

Alla gillar kärlek, till och med de mest buttra som säger att de minsann klarar sig utan.

KÄÄÄRLEK - 61 texter i kärlekens tecken
Sammanställda av Siv Widerberg
En bok för alla
Utgivning: Februari 2011


Alla gillar kärlek, till och med de mest buttra som säger att de minsann klarar sig utan. Kärlek är något som man blir påmind om hela tiden, även på platser och i situationer där man kanske trodde att kärleken var satt på undantag. I litteraturen är den nästan alltid närvarande eftersom den har väldigt många uttryckssätt. Ibland händer det att någon försöker fösa ihop den i en och samma bok, till en riktig kärleksbok, och ibland lyckas påhittet.

I "Kääärlek - 61 texter i kärlekens tecken" frågar Ebba hur kärlek känns, men Didrik låtsas ointresserad. En irakisk flicka ber sin pappa sluta röka i en kärleksdikt. Love och Alva gör slut. Siv skriver dagbok år 1956: "Varför är livet så konstigt? Varför så grymt? Östen tycker om mig. Ej jag om honom. Jag tycker om Arne. Han antagligen ej om mig."

Här är ett gammalt kärleksbrev från 1904, adresserat Gertrud, avsändare Bengt. Bengt avkräver Gertrud löftet att aldrig visa brevet för någon. Så kan det också gå.

Jag hittar en albansk dikt och en somalisk, till och med en sida om hur fint det kan vara med hår under armarna och det gillar jag. En ordlista så att man vet hur man säger kyss på andra språk, en sida med synonymer för älskling och ett par sidor kärleksskrock. En sida med smileys för olika känslor så att man vet hur man ska uttrycka sig elektroniskt. Och en kärlekssaga från Ghana, och…

Siv Widerberg har fått ihop en brokig samling texter som säger det mesta om kärleken. Det är vemodigt, fundersamt, lättsamt och lyckligt. För alla åldrar i alla tider och alla länder.

"Månen frågar mig:
Varför gråter du?
Jag svarar:
Vad hade du gjort om
himlen hade lämnat dig?"


Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2011 13:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: