sourze.se
Artikelbild

Våra källor hävdar att Arktis is är hotad

"Goldberg ger ingen åsikt om hur han ser på riskerna med oljeborrning i ishavet. Hans raljanta kommentar blir av flera skäl oförståelig."

Fred Goldberg påstår i artikeln "Miljöpartister har alla fel om Arktis isar", publicerad 8 februari på denna debattplats, att jag och Isabella Lövin har fel i vårt påstående att Arktis isar smälter och att det finns en risk att stora områden blir isfria i framtiden. Bakgrunden är att vi i en debattartikel i SvD 7 februari begärde att Sverige som tillträdande ordförande i Arktiska rådet ska arbeta för att freda Arktis mot storskalig olje- och gasexploatering eftersom det allvarligt skulle skada den känsliga miljön och dessutom bidrar till klimatpåverkan.

Vi baserar vårt påstående om att Arktis kan bli tillgängligt för oljeexploatering på rapporteringen av den omfattande forskningsdiskussion som finns kring isens tillbakadragande, uppmätt och beräknat under många år. Flera forskare visar att denna minskning av istäcket är större än det som framgår av IPCC:s tidigare rapport. Redan den rapporten visade på att Arktis isar är i farozonen för att i framtiden helt smälta under stora delar av året, dels direkt på grund av ökad uppvärmning i området, dels på grund av ändrade havsströmmar.

Goldberg ger ingen åsikt om hur han ser på riskerna med oljeborrning i ishavet. Hans raljanta kommentar blir av flera skäl oförståelig.


Om författaren

Författare:
Åsa Romson

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2011 14:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: