sourze.se
Artikelbild

Hos doktorn

Jag brukar alltid få skrämselhicka när jag öppnar en barnbok som handlar om läkarbesök.

Michaël Escoffier & Matthieu Maudet
Hos doktorn
Översättning: Eva Vidén
Förlag: Berghs
Utgivning: December 2010


Jag brukar alltid få lite skrämselhicka när jag öppnar en barnbok som handlar om läkarbesök. Ofta är sådana böcker enfaldiga i sin välment konventionella och monopolistiska syn på vård. Det gäller nog främst böcker av svenska författare är jag rädd. Det är nästan så att man undrar om förlagen blivit sponsrade av läkemedelsindustrin och Socialtjänsten.

Vad jag saknar är barnböcker om friskvård istället för sjukvård.

I fallet med Michaël Escoffier & Matthieu Maudets "Hos doktorn" finns ingen risk för välment enfald. Det här är riktigt roligt. Doktorn är visserligen klädd i vit rock och lite småmärkvärdig med stetoskop och hummande blick, men inte en enda pillerburk eller spruta inom synhåll. Inte ens ett klibbigt plåster. Skönt!

I väntrummet sitter en krokodil som har tandvärk och en elefant som har ont i näsan. Sådana knivigheter löser doktorn briljant. Värre blir det när det är vargens tur. Då slutar det illa, för vargen har ont i magen. Han är nämligen väldigt hungrig.

"Hos doktorn" är mys för de minsta. Fast en smula skrämmande ändå på sluttampen. Det tycker i varje fall fåret som är nästa patient på tur efter vargen. Skönast av allt är nog avsaknaden av pedagogisk korrekthet. Man blir faktiskt frisk som en nötkärna av att läsa boken.

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2011 12:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: