sourze.se
Artikelbild

Queenslands regering ignorerade varning om översvämning

"1999 Brisbane River Flood Study varnade för en enorm förödelse om floden svämmade över igen och rekommenderade radikala förändringar inom stadsplanering och evakueringsplaner men delstatsregeringen avslog samtliga."

Sourze i Sidney, Australien: Januari är vanligtvis Australiens största semestermånad, mitt i högsommaren, men många journalister avbröt sin ledighet för att kunna rapportera om översvämningarna i Queensland. Även om australiensiska tidningar, tv- och radiokanaler rapporterar från delstaten 24 timmar om dygnet, så pratas det mycket om hur sociala medier fått en helt ny roll inte bara i rapporteringen kring översvämningarna, utan också i själva räddningsarbetet. Översvämningsvarningar skickades via Twitter och saknade personer har återfunnits via Facebook.

Vare sig det är via traditionell eller ny media, kommer det hela tiden nya rapporter om invånare som lyckats undkomma flodmassorna, vanliga medborgares hjältedåd och hjärtskärande berättelser om de som inte haft lika mycket tur utan istället omkommit.

"Deadly floods fail to break Brisbane" fastslår ABC The Australian Broadcasting Corporation, Australiens public service. Enligt ABC har många av Brisbanes invånare tagit den pågående översvämningen med ro, även om stora delar av staden är försatt under vatten. Brisbanes polismyndighet är dock inte lika rofylld utan har satt in extra poliser för att patrullera översvämmade områden både i Brisbane och Ipswich och förhindra inbrott i övergivna bostäder.

Den australiensiska försvarsmakten i sin tur har satt in ett nödkompani på 120 soldater i Lockyer Valley medan dödssiffran i det översvämningsdrabbade området fortsätter att stiga. Enligt de senaste rapporterna har översvämningar hittills krävt 15 personers liv och många fler är fortfarande saknade.

Medan Queensland står inför en av de värsta naturkatastroferna i delstatens historia, har Anna Bligh, delstatens premiärminister, fått översvallande beröm för sitt agerande. På presskonferenser har hennes kunskaper om Queenslands otaliga städer och små byar, inblick i vilka områden som är/var i farozonen och hur högt floderna förväntades att stiga väckt mediekårens respekt. Detta står i en stark kontrast mot resultatet av förra årets opinionsundersökning som visade att delstatens regering låg riktigt illa till. Väljarstödet för Bligh låg då på en rekordlåg nivå – endast 25 procent. Medan Bligh kommit till sin rätt som politiker menar ledarskribenter och kommentatorer att Australiens premiärminister, Julia Gillard, ännu inte övertygat om att hon kan leda landet i kris utan snarare förvillat sig bland statistik och stadsplaner.

Morgontidningen The Australian publicerade idag en hemligstämplad rapport som visar att regeringen mörklagt vilka risker det skulle medföra om Brisbane River skulle svämma över igen staden drabbades av en svår översvämning i januari 1974. 1999 Brisbane River Flood Study, skriven av forskare och ingenjörer, varnade för en enorm förödelse om floden svämmade över igen och fastslog att Queenslands regering och kommunfullmäktige inte tog dessa risker på tillräckligt stort allvar. Rapporten rekommenderade radikala förändringar inom stadsplanering och evakueringsplaner men delstatsregeringen avslog samtliga.

Ingen har än så länge skuldbelagts för katastrofen, däremot diskuteras redan vad återuppbyggnaden kommer att kosta. Under den australiensiska regeringens "disaster relief agreements", är den federala regeringen skyldig att ersätta Queenslands regering med 75 cent för varje dollar som spenderas på att reparera förstörd infrastruktur såsom vägar, järnvägar och byggnader. Queenslands treasurer, Andrew Fraser, uppskattar att kostnaden för återuppbyggnaden kommer att uppgå till inte miljoner, utan biljoner dollar.

Dessa kostnader berör givetvis inte bara Queensland utan hela landet. Översvämningarna kommer att leda till ökade matpriser – de flesta av Australiens tropiska frukter kommer från Queensland och priset på bananer, mangos etcetera kommer att stiga även priset på tomat, majs, socker och paprika. Queensland är tillika en stor exportör av kött och med all boskap som förlorats kommer även köttpriserna att gå upp. Bomullspriset var på väg upp och bomullsodlarna såg fram emot vinstgivande skördar, nu när dessa gått om intet tror analytiker att bomullspriset kommer att gå igenom taket. Vilken effekt översvämningar slutligen har på Australiens BNP, med delstatens gruvor översvämmade och infrastrukturen utslagen, återstår att se.

Många dåliga nyheter kan tyckas, men om man får tro Queenslands egen lokaltidning The Courier-Mail är det värsta över, åtminstone tills vidare. Under rubriken "It’s a water beetle – residents band together to clean up suburbs" rapporterar man att Brisbane River nått sin högsta nivå 4,46 meter, vilket är en meter lägre än beräknat. Invånare och hjälparbetare kan nu påbörja det omfattande arbetet med att städa upp efter förödelsen.


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2011 15:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: