sourze.se
Artikelbild

Så minns vi 2010

Naturkatastrofer, självmordsbombare och ett historiskt val. Här kommer ett urval av nyheter och händelser som på något vis gjort intryck under 2010. Vissa saker nämns inte, andra saker står det lite mer om.

Vi börjar med den 12:e januari. Klockan 16:53 lokal tid drabbades Haiti av en jordbävning. Den mätte 7,8 på richterskalan och varade i 20 sekunder. Jordbävningen var belägen några kilometer sydväst om huvudstaden Port-au-Prince. Exakt hur många som dog är inte fastställt, men man räknar med drygt 200 000 och omkring 300 000 skadade.

Många nationer, däribland Sverige, har skickat stora bistånd. EU har lovat att bistå med 420 miljoner euro.

Den 27 januari var det förintelsens minnesdag.

En tid senare, den 12:e februari var det dags för de Olympiska spelen i Vancouver, Kanada. Det var ett av Sveriges mest framgångsrika OS genom tiderna. Idrottare förlorade och idrottare segrade.

Alla minns nog Anja Pärsons comeback i Superkombinationen och bronsmedaljen hon tog där efter krashen i störtloppen dagen innan. Eller curlingsdamernas andra OS-guld i rad efter en rysare mot Kanada.

Ett vulkanutbrott på Island den 21 mars skulle få hela Europa på flygfall… inte bokstavligt talat, men nästan i alla fall. På grund av ett askmoln som bildades, ställdes delar av flygtrafiken in. Högst upp på askmolnet bildades mikroskopiska glaspartiklar som utgjorde en fara för flygtrafiken. Askan kunde skada flygplanens turbiner och även störa övrig utrustning på planet. Inte nog med det – askmolnet medförde även flor som kunde förgifta boskap i närheten av vulkanområdet.

I 13 av Europas 45 länder fick flygtrafiken delvis eller helt stänga. Det innebar att resenärer inte kunde flyga hem på bestämd tid. De gick vänta i dagar eller försöka ta sig hem på egen hand. I vissa lägen fanns bussar och taxibilar som körde genom Europa, land för land, för att komma hem till sina slutdestinationer.

Det var mitt på morgonen lördagen den 10:e april, klockan 07:23, då ett polskt regeringsflygplan lyfte från flygplatsen i Warszawa på väg till Ryssland. Några timmar senare, klockan 10:56, havererade planet i ett skogsparti strax utanför staden Smolensk. Samtliga 96 passagerare ombord omkom. En av dem var Polens president Lech Kaczyñski, samt flera andra regeringsmän och en stor del av landets militärledning.

Flygplanet var av sorten Tupolev TU - 154M Lux. Krashen berodde till stor del på dålig sikt. Även fast de ryska flygledarna anbefallde de polska piloterna att i stället landa i Moskva eller Minsk, valde piloterna ändå att göra sin landning Smolensk, vilket skulle visas sig kostsamt.

En annan stor olyckshändelse inträffade några dagar senare, den 20:e april. Oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade vid den Mexikanska golfen – en explosion som dödade 11 av de 126 oljearbetarna ombord. Ytterligare 17 personer skadades, varav tre svårt.

Explosionen kan ha berott på ett plötsligt gasutsläpp på 1 500 meters djup – en så kallad utblåsning. Utblåsningsventilen som skulle vart installerad vid havsbottnen och som skulle stänga hålet fungerade inte. Inte heller larmsystemet var påslaget. När plattformen förliste på grund av explosionen slets rören av och började pumpa ut 800 ton råolja om dagen.

Oljan spred sig snabbt mot USA:s södra delar. Delstaten Louisiana satte bommar för att försöka förhindra att oljan skulle ta sig in i känsliga områden. Men ändå var risken stor för en ekologisk katastrof. Skulle vinden vara elak kunde oljan blåsa iväg ända till södra Florida.

I september kom beskedet om att man äntligen hade lyckats täppa igen hålet och fått stopp på läckan. Man tryckte ner cement och försäkrade sig om att den skulle hålla.

Katastrofen är en av de värsta i moderna historia. 12 länder har accepterats av USA för att hjälpa till med sanering och insamlingen av oljan.

Den 8 maj kom militärjuntan i Burman på att ingen som är fängslad eller sitter i husarest ska få delta i ett parti, vilket medför att oppositionspartiet National League of Democracy NLD inte längre finns och inte kan ställa upp i valet senare under året. Detta då partiets ledare Aung San Suu Kyi sitt i husarrest och inte kommer ut förrän efter valet.

19:e juni var det kungabröllop i Stockholm. Kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig.

11:e juli blev Spanien för första gången världsmästare i fotboll efter 1-0 mot Holland på övertid.
Annars var det ett mästerskap som bjöd på överraskningar – varken Italien och Frankrike tog sig från gruppspelet och Europa tog för andra VM:et i rad de tre första platserna.

I juli drabbades Pakistan av en översvämning. På grund av kraftig nederbörd under monsunen översvämmades stora landmassor den 27 juli när Indusfloden svämmade över. Fram till den 17 augusti hade enligt källor 1 473 människor mist livet. 14 miljoner drabbades mer eller mindre av översvämningarna och mellan sex och sju av dem var i behov av direkt humanitär hjälp.

Den 5:e augusti rasade gruvgångar in i koppargruvan San José i Copiapó i regionen Atacapa, i norra Chile. 33 gruvarbetare var instängda ungefär 7 kilometer in i gruvan och 700 meter under markytan.

Efter 17 dagar fick man upp en lapp på en borr där det stod att "alla 33 var i livet". Några månader senare, den 13 oktober, satte den första gruvarbetaren sina fötter på marken ovan jord. De hade då suttit nere i gruvan i 58 dagar.

Den 17:e september skrev den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldts Moderaterna i spetsen historia, då man för första gången på decennier lyckades vinna två val efter varandra. Det var första gången sedan demokratins införande i Sverige. Det blev ingen egen majoritet, utan de främlingsfientliga Sverigedemokraterna blev vågmästare.

Den 10:e oktober tackade femtioöringen för sig, efter 153 års tjänstgöring i den svenska myntenheten. När den först kom 1857, var den värd lika mycket som 13 kronor.

Den 7:e november var det då dags för valet i Burma. Ett spel för gallerierna ansåg vissa, ytterligare ett steg mot demokrati sa andra. Juntan behåller dock makten, men oppositionella röstades in på enskilda platser.

Den 13:e november frigavs den burmesiska demokratikämpen Aung San Suu Kyi från sin husarrest. Där hade hon suttit i omgångar sedan 1989. I flera decennier har hon kämpat för ett fritt och demokratiskt Burma.

23:e november håller Sydkorea och USA en gemensam militärövning på en ö nära gränsen till Nord. Detta retar upp Nordkoreanerna så mycket att de beslutar sig för att beskjuta ön. Två soldater dödades och tolv skadades.

Den 11:e december fick Sverige sin första självmordsbombare. Det skedde två explosioner, en på Olof Palmes gata och en på Bryggaregatan. Både skedde i närheten av Drottninggatan.

En person hittades död. Vid 16:50 inträffade den första och kort därefter, vid 17:00 den andra.

19:e december hölls det presidentval i Vitryssland. Alexandr Lukasjenko vann med nästan 80 av rösterna, även om oppositionen, liksom många andra länder, fördömde valet. Vitryssland är inte direkt känt för att vara det mest demokratiska landet som finns.


Om författaren

Författare:
Peter Tjäder

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2011 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: