sourze.se

Socialdemokraterna ett herrelöst parti

Socialdemokraterna i Sverige har funnits i 121 år. Men nu har åldern tagit ut sin rätt. Det finns ingen glöd kvar och knappast nån framtid heller för partiet.

Det är otroligt hur fort utför det kan gå för ett politiskt parti. Efter att ha varit regeringsbildare under de flesta av de senaste 75 åren så driver det socialdemokratiska partiet omkring helt herrelöst. För fem år sen var det ingen som kunde tänka sig partiet som utan existensberättigande. För ett par år sen började man skämta om det. Men nu är det fullt allvar. Men en sån insikt är för de flesta svår att ta till sig.

Ett land kan styras av en ideologi, en religion eller med enbart ekonomiska motiv. Sossarnas politik styrdes länge med ideologiska motiv. Men efter Olof Palme är det bara ekonomi som gäller. Länge trodde man att det var strävan efter jämlikhet och välfärd för alla var det som drev människorna. Det är möjligt att 90 av folket är av den åsikten om de utfrågas. Men verkligheten är en helt annan. Det är den egna ekonomin som styr liksom lusten av roffa åt sig så mycket som möjligt. Det gäller även för mig.

Lars Ohly skrev häromdan i DN om socialdemokraternas skriande brist på självförtroende. Men det gäller inte den miljon som gått över till moderaterna. De trivs alldeles utmärkt hos dem, för där handlar snacket mest om pengar. Sen valet 1998 har kanske en halv miljon sossar dött och det är mycket klent med tillströmningen av nya sympatisörer. Det är liksom inte inne bland ungdomen att vara sosse.

Socialdemokraterna i Sverige har funnits i 121 år och de har verkligen gjort enastående insatser för människorna här i landet. Men nu har moren gjort sin plikt, nu kan moren gå. Det som drivit partiet var hyllandet av framtiden och det långa perspektivet. Men det är inget som gäller för dagens ungdom. Och inte heller för de medelålders. Talet om den ljusnande framtiden gäller knappast för de flesta av dagens människor. Den viktigaste frågan som gäller nu är den som sysselsatt många tänkare genom historien, nämligen förhållandet mellan dagens verklighet och morgondagens löften. Leif Lewin sammanfattar det mycket bra i sin bok "Upptäckten av framtiden".

"Utan ögonblickets njutning förlorar livet all glädje. Åtminstone någon liten del av det goda måste finnas tillgängligt redan idag; lika litet som alla ansträngningar får alla belöningar uppskjutas till morgondagen."


Socialdemokraterna ska inte vara ledsna och bedrövade. Deras goda idéer och åtgärder har i stort sett fallit i god jord. De som inte följer med på moderaternas triumfvagn kan nu vila upp sig efter alla ansträngningar. Och kvar finns ju alltid möjligheten att bli skoputsare hos borgarklassen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2010 08:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: