sourze.se
Artikelbild

Den ofrivillige hjälten

När man blir hero mot sin vilja. När man måste göra gott trots att ont är lättare.

Markus Zusak
Jokern
Översättning: Anna Strandberg
Förlag: B/ Wahlströms
Utgivning: Hösten 2010


Ed Kennedy, en nittonårig slyngel med stukat självförtroende, råkar en dag hamna mitt i ett bankrån tillsammans med sin grinige polare Marv och den vackra Audrey. Slumpen förvandlar Ed till hjälte när han, utan att själv riktigt begripa hur, fixar rånaren åt snuten. De lokala murvlarna flockas runt honom och han hamnar i tidningen.

Till vardags bor Ed i ett ruckel, knegar som chaffis åt Vacant Taxis och dragdrömmer om Audrey och hennes slipade vader. Men hon vill bara vara kompis och han vågar inte sätta in stöten.

En kort tid efter bankgrejen får Ed ett spelkort i brevlådan. På kortet står tre adresser och lika många klockslag. Han söker upp adresserna och finner tre kvinnor i olika åldrar som behöver hjälp. Kortet följs av ett par mystiska telefonsamtal och snart ligger det en pistol i Eds brevlåda.

Markus Zusak är trettiofem år och bosatt i Sydney. Han har skrivit sex ungdomsromaner och slog igenom stort 2006 med "Boktjuven". Årets svenska Zusak-bok heter "Jokern" The Messenger och släpptes 2002 på originalspråket.

"Jokern" är på trehundrafemtio rafflande sidor. Dessa sträckläser man gärna för att ta reda på vem som egentligen skickar korten och hur den till synes fege Ed ska klara av att vara en räddare i nöden utan att själv bli till gärningsman.

Zusak använder sig av ett tonläge som känns igen från vissa amerikanska filmer. Det ska vara lite hårdkokt i 50-talsstil, lite släpigt och nonchalant och ironiskt. Märkligt nog funkar det. Han lyckas till och med spränga in en hyllning till 50- och 60-talsfilm samtidigt som han attraherar dagens ungdomar med tidlösa tonårsfunderingar.

"Jokern" håller hela vägen. Och det är inte över när det är slut.


Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 08 dec 2010 20:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: