sourze.se

Dödens handelsresande utlämnad till USA

Viktor Bout, av många kallad "dödens handelsresande", sitter nu fängslad i USA. I förra veckan gav de thailändska myndigheterna sitt tillstånd till att den ryske medborgaren Viktor Bout flögs till USA där han kommer att ställas inför rätta.

Viktor Bout står anklagad för att ha försett oroshärdar i hela världen med illegala vapen under en lång följd av år. Dessutom ställs han till svars för medhjälp till terrorism, penningtvätt och bedrägeri.

Bout lurades till Bangkok 2008. I en fälla iscensatt av amerikanska agenter som utgav sig vara representanter för FARC-gerillan i Colombia med syfte att införskaffa vapen greps Bout och har sedan dess suttit i thailändskt fängelse. Under dessa två har USA gjort allt för att få Bout utlämnad och satt stor press på den thailändska regeringen.

Viktor Bout är ett omskrivet namn i den internationella vapenhandeln. Han är rysk medborgare, 43 år gammal och före detta pilot. Bout började sin karriär i transportbranschen i början av 1990-talet strax efter Sovjetunionens upplösning. Han byggde upp sina företag genom att köpa upp äldre robusta militära transportflygplan typ Antonov AN-12 och Ilyusins inklusive besättningar. Dessa flygplan var avsedda för att transportera tungt gods och dessutom väl lämpade för att landa på ojämna start- och landningsbanor i krigszoner runt om i världen.

I en intervju med Channel 4 News, England, 2009 medgav Bout att han hade transporterat vapen till Afghanistan i mitten av 1990-talet. Däremot förnekade han att dessa vapen var avsedda för talibanerna. Han bestred också att han skulle ha varit inblandad i illegala vapenaffärer runt om i världen. Istället påstod Bout att han hade hjälpt den franska regeringen med att flyga in humanitär hjälp och personal från Förenta Nationerna till Rwanda efter folkmordet.

Enligt FN har Bout också smugglat vapen till Al-Qaida och talibanerna. Dessutom skall Bout ha samarbetat med Liberias förre presidenten Charles Taylor som nu är anklagad för att ha begått krigsförbrytelser. Bout påstås ha transporterat både vapen och mineraler till stöd för Taylors regim, allt i syfte att destabilisera Sierra Leone och på illegal väg komma över diamanter.

FN har avslöjat Bout som hjärnan bakom ett nät av skumma vapenhandlare, diamantmäklare och andra ljusskygga operatörer som har underblåst konflikter i världen.

Listan på Bouts inblandning i diverse krig runt om i världen är lång. Bland annat anklagas han för att ha försett båda sidor med vapen i inbördeskrigets Angola och ha för att ha sålt krigsmaterial till krigsherrar och regeringar i allt från den Centralafrikanska republiken, Kongo och Sudan till Libyen. Bout har även hjälpt militärjuntan i Burma. Hans transportvägar har gått via Bulgarien, Moldavien, Ukraina och andra stater i Östeuropa.

Amerikansk underrättelsetjänst har jagat Bout i sedan länge, långt innan terrordåden i september 2001. Man planerade att kidnappa Bout och sedan överlämna honom till ansvariga myndigheter i Sydafrika eller Belgien där han skulle lagföras. Men Washingtons prioriteringar ändrades efter 2001 och Bout kunde andas ut.

En del påstår till och med att hans flygflotta flög in underhåll till de amerikanska trupperna i Irak. Vad som är sanning kanske kommer fram i den kommande rättegången.

USA har emellertid kallat Viktor Bout "en av de mest kreativa vapenhandlarna i världen". USA frös hans tillgångar 2006 men kunde inte åtala honom i brist på konkreta bevis. Tvingad att fly sitt hem i Belgien 2002 på grund av en häktningsorder försvann Bout ur sikte. Bout, som talar sex språk flytande och anses ha använt sig av minst sju olika identiteter, gömde sig i länder som Förenade Arabemiraten och Sydafrika. År 2003 dök han plötsligt upp i Ryssland igen.

Viktor Bout har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten FSB och har också arbetat för KGB. Hur mycket stöd han har från de ryska myndigheterna är oklart men Simon Taylor från Global Witness, säger att det vore minst sagt osannolikt om inte Rysslands säkerhetsapparat hade kännedom om Bouts tvivelaktiga affärer. Viktor Bouts gamla kontakter hjälpte honom att bygga ett världsomfattande imperium på 1990-talet där Bout sålde överflödig sovjetisk krigsmaterial för kontanter och mineraler.

Kritiker säger också att han eldade på Afrikas blodiga inbördeskrig och en brittisk minister gav honom epitetet "dödens handelsresande". I den utmärkta boken "The Merchant of Death" av Douglas Farah och Stephen Braun avslöjas Viktor Bout som den förbrytare han är. I detalj redogörs för hans bakgrund, historia samt alla solkiga affärer. Historien om ryssen kan också ses på vita duken. I filmen "Lord of war" spelar Nicolas Cage karaktären Yuri Orlov som är en direkt kopia av Bout.

Bout har visat prov på en utomordentlig förmåga att undvika utredare och FN:s sanktioner. Mycket beroende på hans beskyddare i Kreml med Putin i spetsen, där de flesta har en bakgrund i KGB. Det är därför inte uppseendeväckande att den ryska reaktionen på Bouts utlämnande till USA har blivit så högljudd. "Orättfärdig och politisk" säger ryssarna. Utrikesminister Sergei Lavrov har lovat att säkerställa Bouts hemkomst till Ryssland. Den thailändska regeringen har hamnat i korselden mellan två stormakter. "Det är vårt beslut oavsett vad den ryska regeringen tycker" säger en thailändsk talesman.

Bouts fru kanske uttryckte de ryska känslorna på ett mer subtilt sätt när hon försökte förklara mötet med de amerikanska agenterna i Bangkok: "Viktors kontakter med Colombia handlar bara om tangolektioner".

För myndigheterna i USA är utlämnandet av Viktor Bout en stor framgång. Bout sitter bland annat på explosiv information om ledarskikten och underrättelsetjänsterna i Ryssland samt ovärderliga upplysningar om terrornätverk och penningtvätt runt om i världen. På sikt kanske kommer detta att störa de amerikansk-ryska relationerna men för USA är jakten över. Nu gäller det att föra i bevis allt som Bout anklagas för.

Viktor Bout riskerar att dömas till livstidsfängelse.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2010 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: