sourze.se

Ta hand om vapnen!

Sverige behöver krafttag mot skjutandet och alla illegala vapen. Men bristen på initiativ är tydlig. Beatrice Ask har väl inte redan tappat sugen som justitieminister?

Som tonåring såg jag en film med titeln Mord på öppen gata - eller något i den stilen. Handlingen utspelade sig i USA och man fick trösta sig att något sådant inte alls skulle kunna hända i lugna Sverige.

Men nu har skottlossning på öppen gata eller på krogar och genom fönster blivit något som liknar vardagsmat. Även om den s.k. lasermannen i Malmö tycks ha tagit semester så har hans och flera andras skjutande aktualiserat två frågor:

1. Vapenamnesti, d.v.s. att man inte får något straff för olaga vapeninnehav om man lämnar in vapen. Vapnen bör kunna lämnas in anonymt om det ska bli en rejäl inlämning.
2. Skärpt vapenlag, d.v.s. att det ska vara så kännbara straff att de allra flesta avstår från att ha illegala vapen.

I landet Lagom är vi inte sällan i snällaste laget när det gäller direkt livsfarliga verksamheter. Nu måste riksdagen tuffa till sig och införa en vapenlag som är resultatinriktad. Vi har en nollvision när det gäller svåra olyckor i trafiken i och för sig tandlös, tråkigt nog men inget liknande när det gäller skjutande och illegala vapeninnehav.

Det finns ingen anledning att lägga fingrarna emellan när det gäller den typen av livsfarlig brottslighet. Men i en del livsavgörande frågor - t.ex. trafiken och skjutandet - har en majoritet av riksdagspolitikerna alltför ofta valt att sitta med armarna i kors.

Alltså: Det måste bli ett slut på denna mesighet. Det är faktiskt människoliv det gäller.

Väckarklockorna borde börja ringa på Helgeandsholmen.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2010 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: