sourze.se

Snygg passning, Jacob!

Min son är sex år och gillar att spela fotboll. Han har en fotbollströja som han brukar ta på sig när vi lirar i köket.

Författare: Rüdiger Bertram
Titel: Snygg passning, Jacob!
Illustrationer: Alexander Bux
Översättning: Sofia Lindelöf
Förlag: Berghs
Utgivning: Hösten 2010


Han gillar böcker också. Så en bok om fotboll borde ju rimligtvis vara en lyckad kombination. Men Rüdiger Bertrams "Snygg passning, Jacob!" blev ingen succé, varken hos grabben eller undertecknad. Visserligen är det en "börja läsa bok", men språket känns styltigt och hackigt. Man kan skriva på andra sätt till barn som börjat lära sig läsa, man behöver inte lägga sig på nivån där det välmenta blir konstlat och småklumpigt.

Handlingen är det väl inget fel på, fast också där får man en smak av ansträngdhet i munnen. Jacob älskar fotboll och stänker in mål, men när han byter klubbmärke bänkas han av nye tränaren. För att komma in i matchen igen måste han hålla sig lugn och dessutom vara osjälvisk till bristningsgränsen.

Det är väl helt okej att passa bollen, men vi ser ju vilket lyft det svenska fotbollslandslaget har fått med Erik Hamrén vid rodret. Mer plats för frihet och individuella initiativ, mer lek, gärna höga röster, ganska osvenskt med temperament och mod på och utanför planen. Sedan ska egot förstås fungera kollektivt eftersom fotboll är en lagsport.

Min son gav "Snygg passning, Jacob!" ett svalt medelbetyg. Undertecknad instämmer.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2010 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: