sourze.se

Könsroller förtrycker oss alla

"Varför ska killar vara de lite mer tuffa, och macho, och tjejerna vara de snälla och söta? Varför ska vi delas upp i tydliga könsroller när vi alla i slutändan bara är människor?"

Meningen med det jag skriver är inte att undervärdera eller att dra alla män över en kam. Det är att dela med mig min synvinkel och att få fram mitt budskap.

Jag minns när jag var sex år, när alla vi i min klass stod ivriga inför vår första idrottslektion. Det var fotboll och killarna var bäst och tjejerna fick ingen plats i spelet. Vi tjejer stod mer ute på kanten, vi ville, men vi kunde inte. Vi var rädda. Jag tror inte att vi var rädda för att sparka eller få den där stenhårda bollen på oss, jag tror vi var rädda för kommentarerna och smutskastningen om vi gjorde fel. Vi var rädda för att misslyckas, för att göra fel, för att skämma ut oss.

I början av lektionen pirrade det i magen på varenda en av oss i den lilla klassen, oavsett kön, men sedan när ”hon den där” försökt göra mål och alla killarna skällt på henne, ville ingen av tjejerna försöka. Varför var det så? Jag tror inte att dessa små killar hade läst bibeln och tänkte att man inte ska lyssna på kvinnor, eller att Eva var gjord av Adams revben och inte var speciellt relevant för någon syssla på Jorden förutom barnafödande.

När jag gick i fjärde klass var jag på väg till skolan. Jag stannade upp och såg en tjej som är i min nuvarande ålder, 15 år, låta killar i samma ålder ta på henne på delar jag knappt vågade titta på - och hon protesterade med små fjantiga "men sluta nu, hihi", "lägg av va, hihi", fast hon egentligen ville att dom skulle fortsätta. Man såg det i hennes blick. Som liten förstod jag faktiskt inte hur eller varför man offentligt skulle vilja att ett gäng killar stod och tafsade på en, så man såg ut som ett bortkommet litet sexobjekt, eller då som 10-åring kunde jag bara göra bedömningen att det såg konstigt ut, men jag har vuxit och jag har börjat förstå.

Jag har förstått att hon älskade uppmärksamheten. Hon kände sig som en drottning. Men varför? Jag tycker att hon blev förtryckt. Varför är det normalt och okej att tjejer ska bli placerad i ett fack som sexobjekt? Varför är många av oss uppfostrade till att ha detta tänkesätt i bakhuvudet? Det är ju år 2010! Jag tycker att det är otroligt fel.

Många personer säger att kvinnor i burka blir förtryckta av sin religion, ibland av sina män. Strippor då? Eller rent av lättklädda kvinnor? Det är väl i så fall förtryck också?

Varför blir oftast en kille som har haft samlag med många tjejer utnämnd som "kung", medan en tjej som gjort samma sak med killar blir stämplad och uthängd som "hora" i vårt fina svenska tonårssamhälle? Dessa tjejer borde vara drottningar i sådana fall, för att de drar av trosorna, men inte är det så!

Det finns fortfarande fattiga konservativa familjer i världen där flickorna får stanna hemma och laga mat och hjälpa till hemma medan pojkarna får möjligheter, får utbilda sig. Vi kan inte blunda för vissa principer och dumma sätt som fortfarande finns kvar i många U-länder.

Har vi inte kommit lång väg sedan tidigt i historien då kvinnor inte ens fick rösta, eller påverka samhället alls? Jo, vi har nog kommit en bra bit, men den biten som är kvar är lång. Än idag finns det arbetsplatser där männen får högre lön än kvinnorna, även om båda parterna arbetar lika mycket.

I en undersökning vid namn "Jämställdhet är en självklarhet, inte en verklighet" av Kati Mäki Lundqvist vid ett musikgymnasium säger hon: "Varför är det tjejer som sjunger och killar som spelar gitarr och trummor? " Ja, varför är det så?

Varför är det oftast killar som pratar tuttar, rumpor - som pratar som om tjejer vore inget annat än något man kan ha sex med? Varför pratar inte tjejer också vulgärt om snoppar och rumpor? Vad hindrar oss?

Nej, det är inte alltid såhär, men när det är det, varför? Varför ska killar vara de lite mer tuffa, och macho, och tjejerna vara de snälla och söta? Varför ska vi delas upp i tydliga könsroller när vi alla i slutändan bara är människor? Könsrollerna som byggdes upp för flera hundra år sen ska inte gälla nu längre. Könsroller förtrycker oss alla.

Tjejer, ta plats! Låt er inte bli trampade på! Stå upp för er själva! Det låter som en hel massa klichéer, men det är sant. Låt ingen trycka ner er! Låt ingen säga till er att ni inte duger! Våga prata, argumentera, slåss, visa vad ni går för, visa varför tjejer ska ha precis lika stor plats som killar i samhället! Killar, se er omkring! Reagera när något går fel! Sluta blunda!

Jag tycker att man, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, samma lön, samma tillhörigheter, samma möjligheter. Oavsett om man heter Stina eller Ludvig.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2010 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: