sourze.se
Artikelbild

Rödskjortorna tillbaka i Bangkok

"Jag frågar en kakiklädd äldre man, som går omkring och ser godmodig ut. Han ler och skrattar. Ja, jag är röd, berättar han, och nej, det blir inte problem, försäkrar han. Alla är glada, förrädiskt glada..."

Bangkok, söndag 10 oktober 2010. "De röda" fyller gatorna igen i Bangkok. Det knyter sig lite i min mage av synen som möter mig då jag kommer utanför mitt guest house i stadsdelen Banglampoo. Poliser med pistoler, klara i sina bälten och militärer bakom sköldar, kantar den stora gatan vid demokratimonumentet.

Förra gången jag gick bland de rödklädda här var förra hösten. Då var det bara trångt och festligt, jag kände inte alls något obehag, visste inte vad det var. Nu har jag vandrat i upprorets kölvatten.

Det small kraftigt här i Bangkok i somras, då efter askmolnet på Island. Riktigt otäckt oroligt var det här då. Jag återvände hit efter att utrikesdepartementet släppte restriktionerna. Det var lugnt, jag var på genomresa, jag såg inga spår och kände mig lättad. Först när jag uppsökte de platser jag varit van vid att besöka för att handla och äta såg jag förödelsen och det gick en rysning längs med min ryggrad. Hela ”Center 1” vid Victory-monument, hela kvarteret med glassbaren Swenssen och delar av shoppinggatan var borta. Runt Siam var det avspärrat för uppbyggnad. "Allt kommer bli bra igen", stod det på skyltarna.
"Jag vet inte", sade arbetaren då jag försökte få reda på vad som hänt. Jag tog tag i min tröja och sade ”Si däng”, viket betyder ”röd”. Då nickade han och sade att ”Ja, det var de rödas verk”.

Jag frågar en polis, nu idag, om det kommer att bli problem nu igen. Han svarar att de tar hand om det. Många är rödklädda, inte alla, de har fyllt trottoaren med propagandaartiklar, som är till salu. Jag frågar en kakiklädd äldre man, som går omkring och ser godmodig ut. Han ler och skrattar. ”Ja, jag är röd”, berättar han, ”och nej, det blir inte problem”, försäkrar han. Alla är glada, förrädiskt glada...


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2010 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: