sourze.se
Artikelbild

Damaskus och Amman, två pärlor i Mellanöstern

Syrien och Jordanien är två länder med ökande turism. Dessa länder har flera spännande resmål som bjuder på stor variation när det gäller allt från kultur till sol och bad.

Bästa tiden att besöka dessa länder är vår och höst. Somrarna kan bli väl heta även för oss frusna nordbor med temperaturer överstigande 40 grader. Besöker man landet då, så gäller det att man förlägger sina promenader och shoppingturer under morgon- och kvällstimmarna. Jag valde att besöka dessa två länders huvudstäder; Damaskus i Syrien och Amman i Jordanien, under två dygn i somras. Det som är viktigt att känna till om dessa länder är att infrastrukturen i Syrien inte är den bästa samt att språkförbistringen är stor i bägge länderna. Det krävs vidare ett mått av tålamod samt äventyrslystnad av resenären. Här följer min rapport.

Det går både charter- och reguljärflyg till Syrien och jag valde att åka med det relativt nya syrianska flygbolaget Cham Wings www.chamwings.com som har regelbundna flighter mellan Malmö och Damaskus, varifrån det finns förbindelser till Irak, Saudiarabien, Turkiet samt Egypten. Det tummas inte på vare sig säkerhet, punktlighet eller service utan Cham flyger nya Airbusplan som de hyr av ett turkiskt bolag. Enligt flygbolagets sälj- och marknadsföringschef Mr Qasim är Cham Wings inte är ett lågprisbolag utan ett fullservicebolag som erbjuder samtliga passagerare komplett service när det gäller mat och dryck. Mr Qasim anser vidare att den svenska marknaden är viktig, då det finns många människor av Syrianskt och Irakiskt ursprung som besöker sina hemländer under kortare eller längre perioder, utspritt över hela året. Anledningen till att Cham inte flyger från Stockholm är dels att vissa av bolagets konkurrenter flyger härifrån, dels att de, då de flyger från Malmö, även lockar passagerare från närbelägna Danmark. Bolaget ligger prismässigt lägre än exempelvis Syrian Air. Den totala flygtiden är endast fem och en halv timme. Cham har kontor i Sverige där man lätt kan boka biljetter och flygbolaget kommer inom kort att lansera möjligheten att boka biljetter online. Flygresan från Sverige var mycket behaglig och det var skönt att landa på Damaskus internationella flygplats på morgonen före sommarhettans ankomst.

Damaskus, som har sex miljoner invånare och räknas till en av världens äldsta städer, är en mycket fascinerande stad. Staden präglas av den imposanta moskén Umayyad Stora moskén som byggdes så tidigt som år 705 e. Kr. och som räknas till en av världens äldsta moskéer och är den fjärde viktigaste islamiska platsen. Moskén håller öppet dagligen för besökare. Strax intill, i gamla staden, känd för sina många affärsidkare, ligger stadens famösa Souk, marknad. Här hittar man allt och mycket, mycket mer. Ett shoppingparadis som också öppnar för prutning. Använd er av den vanliga regeln där ni tänker er ett maxpris och sedan successivt prutar tills ni uppnått detta pris. Går det inte, prova med nästa butik. Prisvärda varor är kryddor, textilier, parfymoljor och baklava, den berömda, söta, litet kladdiga kakan.

Det romerska inflytandet märks mycket väl när ni besöker stadens eminenta historiska museum där ni även får en bra introduktion till landets historik.

Damaskus har flera bra hotell - ett av de allra bästa är Four Seasons www.fourseasons.com som ligger vackert beläget i centrala staden med endast korta promenadavstånd till de viktigaste attraktionerna. Hotellets smakfulla exteriör smälter väl in i omgivningen. Det finns cirka 300 rum, inklusive ett femtiotal sviter, fördelade på 17 våningar. Här trivs även den mest kräsne. Servicenivån är extremt hög och hotellrestaurangerna håller högsta klass. Restaurangerna är tre till antalet: Al Halabi, som serverar äkta genuina Alepporätter Aleppo är en region i norra Syrien där lamm står i fokus, är en höjdare. Jag åt lammkött som var så mört att det bokstavligen smalt i munnen. Kocken är prisbelönt och gästspelar ofta på andra Four Seasons restauranger. Il Circo är en mycket spännande och kulinarisk italienare där jag inmundigade en superb pastarätt med kyckling och tomat och avslutade på klassiskt manér med en av de bästa Tiramisu jag ätit! Saffron bjuder slutligen på en mix av orientaliska rätter med en såväl internationell som syriansk touch. Under november öppnar hotellet ytterligare en restaurang, den här gången med asiatisk inriktning. Hotellet erbjuder slutligen en härlig utomhuspool samt ett fitnesscenter och Spa som erbjuder den senaste utrustningen och behandlingarna.

Efter ett dygn i Damaskus var mitt nästa mål Amman, som är grannlandet Jordaniens huvudstad www.triptojordan.com. Amman ligger endast 170 kilometer från Damaskus och man kan ta sig hit med buss eller grupptaxi. Grupptaxi är det dyraste men snabbaste alternativet, nackdelen med detta färdsätt är att taxin först måste bli full. Hermons Challenge www.hermonschallenge.com heter bussbolaget som dagligen kör mellan Damaskus och Amman till ett pris av 500 syrianska pund cirka 100 SEK enkel väg. Då ingår platsreservation. Observera dock att man vid gränsen betalar en avgångsskatt på samma belopp. Bussresan tar 5 timmar men bussarna är bekväma och man gör några bensträckarpauser på vägen till Amman.

När man slutligen anländer till Amman märker man att landet regeras av en kung. Överallt finns mängder av porträtt av kungen och hans familj. Staden har ändrat karaktär kraftigt de senaste 20 åren, höghus har dykt upp som svampar ur jorden och antalet shoppingcenter har ökat. Staden är känd för att vara uppförd på sju kullar vilket ger staden ett luftigt intryck. Antalet invånare uppgår idag till drygt två miljoner. Amman är, liksom Damaskus, en av världens äldsta städer. Sevärdheter i Amman är moskéerna King Hussein och King Abdullah I samt stadens Souk, som dock inte är lika stor som den i Damaskus.

Det finns många hotell i Amman. Jag bodde på det prisvärda och centralt belägna Regency Hotell www.theregencyhotel.com som ligger strategiskt placerat i centrum av staden med promenadavstånd till alla sevärdheter. Servicenivån är hög och alla tänkbara bekvämligheter finns här. Man kan också, som jag, betala för halvpension och äta middag på hotellrestaurangen, exklusiva Al Madafa, som serverar utsökta jordanska bufférätter.

Efter ett dygn i Jordanien for jag sedan nästa dag med flyg från Amman till Damaskus för vidare transport hem till Sverige. Syrien och Jordanien gav mig mersmak, vilket också är syftet med denna korta men intensiva 48-timmarsresa.


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2010 13:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: