sourze.se
Artikelbild

USA:s krigsveteraner tar sina liv

"I veckan kom nyheten att ytterligare fyra dekorerade krigsveteraner med erfarenheter från Irak och Afghanistan tagit sina liv på USA:s största militärbas, Fort Hood i Texas."

Det går en självmordsvåg bland USA:s krigsveteraner.
I veckan kom nyheten att ytterligare fyra dekorerade krigsveteraner med erfarenheter från Irak och Afghanistan tagit sina liv på USA:s största militärbas, Fort Hood i Texas. Hittills i år har 104 soldater begått självmord, vilket är en mycket oroande utveckling och som inga experter i psykiatri har något bra förklaring till.
Det var förra året som Fort Hood figurerade i all världens nyhetsmedia. Major Nidal Malik Hasan, en armépsykiatriker, sköt då ihjäl tolv och sårade 31 personer. Den utlösande faktorn till denna massaker tros vara att Hasan var upprörd över att han skulle placeras i Irak. Men det är inte hela sanningen. Major Hasan hade under en längre tid haft psykiska problem men dessa hade inte kommit till berörda myndigheters kännedom.

Ledningen för Fort Hood har försökt med nästan allting för att få stopp på självmorden. Det finns stödgrupper och heta linjer, terapisamtal och annan rådgivning. Men soldaterna fortsätter ändå att ta livet av sig. Ovan nämnda veteraner använde sina tjänstevapen för att avsluta sina liv. Trots att två soldater var fäder till små barn valde de döden.

Redan i år har 14 självmord bekräftats och sex andra dödsfall är under utredning på Fort Hood. Detta skiljer sig från utvecklingen i det civila samhället. I en nyligen publicerad armérapport anges flera orsaker till skeendet. Tio års krig i Afghanistan och Irak har skapat en oerhörd stress bland militärerna. Många soldater tar inte tid att fokusera på sin mentala hälsa och dessutom har missbruk av droger och alkohol ökat kraftigt. Dessutom bär många på traumatiska upplevelser som när man sett sin bäste vän dödats. Sådana sår läker inte och man kommer med all säkerhet att bära det med sig genom hela livet. Det visar undersökningar av veteraner som deltog i andra världskriget och Korea- och Vietnamkrigen. De lider också av posttraumatisk stress.

Många före detta soldater upplever också att de inte får den hjälp de behöver av det militära etablissemanget när de väl har kommit hem till USA efter avslutad tjänstgöring. Därtill kommer att en del soldater är rädda för att förlora sina säkerhetstillstånd och att inte bli befordrade om de avslöjar att de har psykiska problem. Därför går många veteraner omkring som tickande bomber som när som helst kan brisera i våld mot sin närmaste omgivning eller mot sig själva. Skilsmässor är också vanliga.

Avståndet mellan det civila samhället och militären har också ökat under de senaste åren. USA har legat i krig sedan 2001 då man invaderade Afghanistan och bland civilister upplevs krigen i Irak och Afghanistan som avlägsna abstraktioner, en serie obehagliga nyheter i media som inte berör dem personligt. Då är läget helt annorlunda för familjer som har sina nära och kära i krigszonerna. De lever ständigt med skräcken för att någon skall dödas. Och de kan inte heller koppla av när veteranen ifråga är hemma igen.

Alla dessa faktorer finns att beskåda i den lilla texasstaden Killeen som ligger strax utanför Fort Hood. När soldaterna återvänder från krigsskådeplatserna så ökar hushållsvåldet, överfallen, fyllorna och störandet av allmän ordning. De färdigheter som håller en soldat vid liv i ett krig fungerar inte i ett civilt samhälle. Så självmorden är inte längre chockerande.

Däremot vändes Fort Hood upp och ner av de fyra självmorden under en helg. De som sköt sig var en 24-åring som kommit tillbaka från en tur i Irak, en 39-årig sergeant med erfarenhet från Gulfkriget 1991, en 29-åring också med erfarenhet från Irak, samt en 31-åring som först sköt sin fru och sedan sig själv.

Med tanke på alla de veteraner som återvänt fysiskt oskadda till USA men som har psykiska problem, plus det stora antal som skadats svårt i strid och som har ett livslångt lidande framför sig så kan man ju ställa frågan: Är krig verkligen värt dessa offer? Och då har vi inte nämnt alla civila som dödats i Irak och Afghanistan. Det är lätt starta ett krig men det är svårare att avsluta det.

"Härligt är kriget endast för dem som inte känner det", Pindaros


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2010 09:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: