sourze.se

En dag med Obama i Vita Huset

En normal dag i Vita Huset börjar runt 07.30. För många av de anställda slutar oftast inte dagen förrän runt midnatt. Så håller det på sju dagar i veckan. I en orolig och föränderlig värld sover Vita Huset aldrig.

En normal dag i Vita Huset börjar runt 07.30 när ett dussin medarbetare träffas i stabschefens Rahm Emanuels kontor. Därefter följer ett stort möte kl 08.15 med ytterligare 25 deltagare inblandade. Innan dagens planerade aktiviteter tar vid håller Rahm Emanuel ytterligare ett kort möte denna dag med sina närmaste medarbetare.

För presidenten börjar dagen före kl 06.00 med ett gympass tillsammans med Michele Obama. Båda tycker om att motionera av flera skäl och de vill också vara en förebild för medborgarna. Efter att ha sett till att båda döttrarna kommit iväg till respektive skola äter Obama frukost. Snabbt skummar han New York Times, Washington Post, Wall Street Journal och USA Today och kastar också ett öga på dagens agenda.

Presidenten kommer till Ovala Rummet runt 09.15, ibland senare. Obama använder sig av samma skrivbord som John F. Kennedy och Ronald Reagan. Bakom detta skrivbord satt John F. Kennedy när han talade till nationen under Kubakrisen 1962. Obama växlar några snabba ord med Rahm Emanuel innan andra möten vidtar. En talskrivare får sista minuten anvisningar om dagens offentliga framträdanden.

Ca 09.30 får Obama en muntlig briefing om den nationella säkerheten av den nationelle säkerhetsrådgivaren Jim Jones. Det är CIA Central Intelligence Agency som sammanställer rapporten. I korthet beskriver rapporten de hot som riktas mot USA och ger samtidigt en genomlysning av andra potentiella oroshärdar.

Omkring 10.30 följer dagens ekonomiska genomgång som leds av Larry Summers, en av Obamas ekonomiska rådgivare. Sedan Obama tillträdde har han ägnat mycket tid och kraft åt den svaga ekonomin. Att få fart på den har högsta prioritet.

Katie Johnson, presidentens 28-åriga sekreterare har alltid dagens "rosafärgade folder" tillhands. I den ligger tio brev från vanliga medborgare. Vita Huset mottar 40 000 brev per dag. Obama läser dessa brev med religiös intensitet. Presidenten tar ofta med dem till den privata delen av Vita Huset och skriver ofta personliga svar. På så sätt får Obama veta vad som rör sig i det amerikanska folkdjupet. Ibland rör det sig om ett specifikt problem som presidenten kan hjälpa till att lösa via ett telefonsamtal till någon medarbetare.

Obama gillar en mer avspänd klädstil och arbetar ofta i skjortärmarna till skillnad från Ronald Reagan och George W. Bush som båda höll på formaliteten när det gällde klädsel och uppträdande. Obama gör gärna egna utflykter till sina medhjälpare som sitter nära Ovala Rummet. Ibland moderna presidenter är detta mycket ovanligt. Normalt är det tvärtom, det vill säga att personen ifråga blir kallad till Ovala Rummet. Obama tycker inte om att sitta vid skrivbordet hela dagarna. Han känner sig instängd och har ett behov att röra på sig. Ibland kan det till och med hända att Obama och hans personliga assistent Reggie Love skojar med en basketboll i Ovala Rummet.

Obamas arbetsdag är ofta uppsluppen med korta pauser där mycket av samtalen handlar om sport, ett av presidentens favoritämnen. Vita Husets tennisplan har omvandlats till en basketplan där det spelas flitigt med både inbjudna stjärnor och medlemmar av staben.

Obama håller dock stenhård kontroll på tiden och medlemmar av kabinettet, senatorer samt journalister får ofta en minut av charmerande småprat innan det är dags att prata allvar. Medan både Lincoln, Franklin Roosevelt och speciellt Ronald Reagan gillade att berätta långa historier så förvånar Obama många med sin lågmälda koncentration på problemen som skall diskuteras. Stabschefen Rahm Emanuel som ofta är närvarande, visar sin otålighet när någon ödslar med presidentens tid.

När presidenten är i Washington är Obamas agenda en blandning av publika händelser, möten med staben, intervjuer, inspelningar, och sammankomster med utländska dignitärer. Medan Bush jr ofta inkluderade medarbetare till den besökande statschefen så föredrar Obama att träffa personen ifråga ensam.

En dag i veckan äter presidenten lunch med vicepresident Biden. Det handlar om utbyte av information.

Eftermiddagen ägnas åt fler möten och telefonsamtal, ofta till statschefer runt om i världen. Den formella arbetsdagen avslutas med en genomgång av dagens händelser tillsammans med några av de närmaste medarbetarna.

Vid 18-tiden återvänder Obama till den privata delen av Vita Huset för att äta middag med Michelle Obama och deras två döttrar. Det är något som presidenten håller heligt och det skall vara en riktig kris för att någon skall störa presidenten.

Vid 20-tiden drar sig Obama till sitt privata kontor för ytterligare 3-4 timmars arbete. Presidenten är en nattuggla och efter att ha sett till att döttrarna lagt sig och efter att ha rastat hunden Bo så fortsätter arbetet med att läsa promemorior, tidningar och att ägna sig åt brevskrivande och fler telefonsamtal. Obama sätter en ära i att alltid vara påläst och enligt hans närmaste medarbetare kommer han aldrig till ett möte utan att vara väl förberedd.

Ofta skriver presidenten ner sina tankar och planer för den närmaste framtiden på sin bärbara dator eller för hand. Dessa skickas sedan till staben för åtgärd.

Innan Obama somnar så läser presidenten. Han slukar politiska biografier och romaner. Som en mycket framgångsrik författare är läsandet en naturlig del av presidentens utveckling och fortbildning. Obama är en intellektuell person och han kritiseras ofta för att vara mer lik en professor än en framgångsrik politiker.

Som författare tror på presidenten på principen att själv betala för sina böcker än att få dem. Ett undantag gjordes dock på semestern i somras när Obama fick en utgåva av bästsäljaren Jonathan Franzens "Freedom" av en bokhandel på Marthas Vineyard. Det som Obama dock saknar mest är att kunna gå runt i en vanlig bokhandel och botanisera utan livvakter och press.

Att vara president är att ha världens mest stressiga jobb. Det syns ofta på innehavaren efter en tid i Ovala Rummet. Obama ser ut att kunna hantera stressen på ett bra sätt kanske främst genom flitig motion.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2010 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: