sourze.se

Folkpartister har glömt vad ordet "liberal" betyder

Vad är det för fel på folkpartister som gör att de har en sådan enastående och outtömlig förkärlek för att med hjälp av lagstiftning påtvinga sin egen moral- och rättsuppfattning på andra? Hur kan man ens kalla sig liberal med en sådan inställning?

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, Sverige behöver ett socialliberalt parti!

I SvD lägger folkpartisterna Eva Edwardsson, kandidat till Riksdagen från Uppsala och Cecilia Wikström, europaparlamentariker och ledamot i utskottet för medborgerliga fri och rättigheter, fram ett förslag om att införa brottsrubriceringen digitalt ofredande i syfte att komma åt nätmobbingen Vi måste stå upp mot nätmobbningen, 1 september 2010.

Det är något av en alldeles särskild ironi och paradox att det är en så kallade "liberal" som kommer med detta förslag och som dessutom är medlem i ett utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Det är även ett avslöjande av hur lite dessa politiker förstår av den roll som internet spelar i ungdomars vanliga och dagliga liv på nätet.

Farmor Gun skriver som vanligt klokt om detta Vara omgiven av politikers filter – sicket liv! och avrundar med det uppenbara för frihetligt tänkande människor att alla krav på censur och övervakning leder till statligt intrång i våra privata liv. Att Cecilia Wikström och andra politiker inte inser det, visar att hon inget lärt av FRA-debatten.

Det finns dessutom redan nu lagstiftning som på olika sätt kan användas mot just mobbing på nätet. Det är obegripligt att så många tycks anse att just internet hela tiden kräver olika former av särlagstiftning när det bara är att använda den lagstiftning som redan finns.

För detta kan det egentligen bara finnas två orsaker, ingen av dem särskilt smickrande för en politiker. Den ena oundvikliga slutsatsen måste bli att de styrs av en monumental okunskap om vad internet egentligen är. Den andra är att man på grund av denna okunskap ser internet mer som ett hot än som en möjlighet.

Med det som grund har man funnit ett nytt område där man som politiker kan göra sig synlig genom att högt och ljudligt påkalla förbud mot än det ena och än det andra som i och för sig redan är förbjudet i lag, men som nu särskilt måste understrykas vad gäller internet. Därefter, när dessa lagar visat sig vara tandlösa, meningslösa och verkningslösa, så kan man alltid återkomma och hävda att detta beror på de lama påföljderna och att straffen därför måste skärpas.

Titta bara på det som får sägas vara kärnan i dessa "liberalers" förslag där de skriver:

"Ett viktigt steg vore att införa brottsrubriceringen digitalt ofredande som en modern brottsrubricering som skulle kunna innefatta ofredande genom spridning av nakenbilder eller kränkande bilder utan tillstånd och författande av kränkande och nedsättande omdömen om andra i en digital miljö i syfte att såra."


För det första så finns lagstiftning som reglerar ofredande. För det andra så är spridning av nakenbilder av personer under 18 år numera att betrakta som barnpornografibrott och därför särskilt reglerat i den lag som hittills fällt ett par seriemagasin. För det tredje så torde en massiv del av den mobbning som pågår vara utförd av barn under 15 år vilka alltså inte är straffmyndiga.

Att då stifta en särskild lag som tar sikte just på en målgrupp som inte är straffmyndig torde vara rätt meningslöst. För det fjärde finns alltid en risk för ändamålsglidning och vad säger att jag inte skulle kunna fällas av en sådan lag då jag som bloggare uttrycker mig ironiskt om somliga folkpartisters IQ då de lägger fram olika dumheter i form av lagförslag?

Är den här artikeln ett exempel på vad förslagsställarna kallar ett "författande av kränkande och nedsättande omdömen i en digital miljö"? Har jag haft som syfte att såra? Eller har mitt syfte varit att informera och med den informationen så har jag sårat artikelförfattarna? Sårande av oaktsamhet? Dagsböter, och när det inte hjälper så kommer Johan Pehrson med förslag till straffskärpning?

Nej kära folkpartister. Sluta att missbruka ordet liberal, för ni är numera alltför många som inte har en aning om vad det ordet betyder och står för.

Sverige behöver ett nytt socialliberalt parti!


Om författaren

Författare:
Michael Gajditza

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2010 12:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: