sourze.se
Artikelbild

Även en president måste ladda om batterierna ibland

"Genom historien har många presidenter lämnat Washington för miljöbyte under kortare eller längre perioder. Rekordet för ledighet har James Madison. Han lämnade Washington i juni 1816 för att återkomma i oktober. En bortovaro på fyra månader."

Det finns ett berömt foto på John F. Kennedy i Ovala Rummet där presidenten står framåtlutad över ett sidobord och man får intrycket att hela världens problem vilar på Kennedys axlar. Många presidenter sedan dess har också givit uttryck för samma känsla. Det är ett ämbete som kräver sin man dygnet runt vi väntar fortfarande på den första kvinnan som blir vald till president. Det är därför många presidenter åldras efter bara en kort tid i Vita Huset. Jobbet är ensamt och slitsamt. Många beslut handlar om krig och fred. Ständig stress. Obama visar också upp tecken på en viss trötthet trots att han "bara" varit president i 19 månader. Därför är det viktigt att presidenter precis som alla andra dödliga får chansen att ladda om batterierna. Genom historien har många presidenter lämnat Washington för miljöbyte under kortare eller längre perioder.

Rekordet för ledighet har James Madison 1809-1817. Han lämnade Washington i juni 1816 för att återkomma i oktober samma år. En bortovaro på fyra månader. Abraham Lincoln 1861-1865 tillbringade somrarna i en stuga, inte långt från Vita Huset. Allt för att komma bort ifrån hettan och den politiska oron i inbördeskrigets Washington. Theodore Roosevelt 1901-1909 som var en stor naturälskare och jägare buffel, björn och älg vistades under tre veckor i Colorado 1905 för att jaga björn. Också ett sätt för en president att rensa tankarna.

Franklin Delano Roosevelt 1932-1945 hade sitt Shangri La i Warm Springs, Georgia, mycket beroende på att där kunde FDR bada i varma källor. Roosevelt drabbades redan 1921 av polio och båda benen var förlamade. De varma baden hade ett terapeutiskt värde för patienter med polio. Redan 1927 köpte FDR en egendom och byggde 1932 ett sexrumshus som han gärna återvände till. Egendomen var känd som "the little White House". Här avled också presidenten den 12 april 1945 när han satt modell för ett porträtt. FDR älskade också havet och var ofta värd på presidentens yacht. Då kunde han också utöva en annan hobby, att fiska.

Harry Truman 1945-1953, som blev president när Franklin Roosevelt hastigt avled i april 1945, fick höra av sin läkare att ett miljöombyte skulle vara på sin plats. Truman tog över som president i slutfasen av andra världskriget och tvingades på kort tid att fatta många och svåra beslut bland annat att använda kärnvapen mot Japan för att få ett snabbt avslut på kriget. Dessutom hade han som vicepresident inte fått någon information om alla de problem som USA stod inför. Allt detta bidrog till att göra Trumans arbetssituation ännu mer stressande. Så Truman valde ofta att semestra i Key West, Florida. Där hade han en villa som kallades för "Trumans little White House". Promenader och poker stod ofta på programmet. Dessutom var presidenten en bokälskare av stora mått. Han läste bildligt talat hela sitt liv ända till sin död 1972.

Dwight D. Eisenhower 1953-1961 tyckte om att spela golf, gärna med sina kontakter i affärsvärlden. Det var ett bra sätt att skingra tankarna och alla problem som ständigt pockade på presidentens uppmärksamhet. Det var faktiskt Eisenhower som lät konstruera en putting green på Vita Husets gräsmatta. Det är många presidenter efter "Ike" som har utnyttjat den för att förbättra sitt golfspel. Enligt John F. Kennedy, som efterträdde Eisenhower, så fanns det märken efter "Ikes" golfskor i Ovala Rummet. Att måla var också en annan av presidentens hobbies.

Eisenhower utnyttjade också Camp David, en anläggning i Maryland, där presidenten och hans stab kan koppla av och även arbeta i enskildhet. Här släpps inga besökare in utan särskilt tillstånd. Det var Eisenhower som döpte Camp David efter sin sonson David Eisenhower. Presidenten och hans fru Mamie köpte senare en egen gård i Gettysburg, Pennsylvania. Hit återvände paret Eisenhower efter tiden i Vita Huset.

John F. Kennedy 1961-1963 kopplade gärna av i Hyannis Port, Massachusetts, där hela klanen Kennedy hade hus. JFK köpte sitt hus redan 1956 och semestrade där varje sommar under sina 1 000 dagar i Vita Huset. JFK var marinofficer och krigshjälte och älskade havet. Att segla fick alla presidentens bekymmer att flyga sin kos. Presidentens bröder, Robert och Edward Kennedy, seglade också mer än gärna. Många medarbetare påstår att JFK aldrig var så lycklig som när han var på sjön. Ofta återvände presidenten som en ny människa efter en helg i Hyannis Port.

Dessutom reste JFK till Palm Beach, Florida, där hans far, ambassadören, hade ett hus. Här skrev han en stor del av sitt berömda installationstal tillsammans med medarbetaren Ted Sorensen efter valsegern 1960. Här kunde JFK lapa sol och bada. Kennedy hade en kronisk ryggskada som plågade honom hela livet. Varma bad gjorde situationen mer uthärdlig. 1963 byggde paret Kennedy ett hus i Atoka, Virginia. Där kunde Jaqueline Kennedy odla sin favoritsport, att rida. Tyvärr blev vistelserna få, då presidenten mördades i Dallas den 22 november 1963.

Lyndon Baines Johnson 1963-1969 reste regelbundet till sin ranch i Texas så fort tillfälle gavs. På gården som han köpte 1950 födde LBJ upp boskap. Under sin tid i Vita Huset kunde presidenten stressa personalen på ranchen till bristningsgränsen genom att varje dag ringa och fråga om allt från väderleken till boskapen. För LBJ var det avkopplande och stressbefriande att fly Washington för Texas. Speciellt när Vietnamkriget utvecklades i negativ riktning och presidenten inte kunde visa sig i amerikanska städer utan demonstrationer blev LBJ-ranchen en oas i en orolig värld. Dit återvände också paret Johnson 1969 när tiden i Washington var över. Här dog och begravdes LBJ 1973.

Richard Nixon 1969-1974 var en president som uppskattade ensamheten. Under sin tid i Vita Huset använde han gärna ett kontor i "the old Executive Building" ligger nära Vita Huset istället för det Ovala Rummet när han ville tänka och skriva. Nixon som var en ensamvarg som egentligen avskydde att småprata och träffa nya personer, han trivdes bäst när han kunde dra sig undan. Han använde sig också rätt mycket av Camp David. Där kunde han bowla samt läsa och skriva utan störande moment.

Nixon skaffade sig också ett hus i Key Biscane, Florida. Dit reste han runt 50 gånger som president. Här kunde han också umgås i lugn och ro med sin bäste vän, miljonären Bebe Rebozo. Ibland stod djuphavsfiske på agendan. Det var också här som en del av planerna för inbrottet i Watergate diskuterades.

Dessutom köpte Nixon en egendom i San Clemente, Kalifornien, som av pressen kallades för "The western White House". Nixon, som föddes i Kalifornien, tyckte om att koppla av nära havet och i San Clemente. Under Watergate-skandalen uppdagades det att skattebetalarna hade betalat en stor del av de privata förbättringar som Nixon gjort på egendomen. Här förde också Nixon politiska samtal med Leonid Brezjnev, Sovjetunionen mitt under det kalla kriget.

Bill Clinton 1993-2001 älskade sitt jobb som president. Efter det att han lämnat Vita Huset så sa han, att han "även de värsta dagarna var bra" och med tanke på den massiva kritikstorm som Lewinsky-affären utlöste så måste Clinton verkligen ha gillat sitt jobb. Däremot så tyckte han inte att ta ledigt. Medarbetarna fick övertala honom att ta semester. Eftersom paret Clinton inte ägde något eget hus så tillbringade de några sommrar på Marthas Vineyard, Massachusetts. Clinton, som också är en bokälskare och ivrig golfare, fick utlopp för båda sina hobbies där.

George W. Bush 2001-2009 är väl den president som har tagit mest ledigt. Han köpte i slutet av 90-talet en ranch nära Crawford, Texas. Den bästa avkopplingen från stressen i Washington var att rensa snår och småskog. Många är bilderna på presidenten med hjälm på huvudet och en motorsåg i händerna. Trots att Texas är varmt i augusti månad så trivdes Bush som fisken i vattnet. Däremot gjorde inte pressen det. Bush gillade också att jogga trots värmen. Efter att ha fått problem med sina knän så övergick han till att cykla mountainbike. Så agenterna från Secret Service måste börja cykla. Många av de stora namnen i världspolitiken besökte Bush i Crawford – Tony Blair, Vladimir Putin, Ariel Sharon, Kung Abdullah från Saudiarabien och Silvio Berlusconi.

Barack Obama 2009-? och Michelle Obama har tydligen fattat tycke för Marthas Vineyard, precis som paret Clinton. De var där förra året och samma sak i år. Presidenten, som också gillar att bada, läsa och spela golf i avskildhet, kan med fördel göra det på Martas Vineyard. Häromdagen besökte han och döttrarna Vineyard Haven Bookstore där Obama köpte flera böcker. Presidenten liknar Bill Clinton på det sättet att båda tycker om att läsa flera böcker samtidigt. Simultankapacitet kallas det, och det är kanske en egenskap som är bra att ha när man är president.

Obama älskar också att spela basketball och har nu en egen plan på Vita Husets mark. Han bjuder ofta in kända spelare och en del av sina medarbetare för en match. Obama är en sportnörd precis som George W. Bush. Att motion är bra både för psyket och för kroppen vet många med krävande arbeten, men för USA:s president är det ett måste.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2010 13:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: