sourze.se

Schools out!

Den obligatoriska skolan har gjort sitt. Dags för en revolution.

Den obligatoriska skolan känns unken och har gjort sitt. Den behöver bytas ut mot en fri skola, en flexskola. Barn mår inte bra av att sitta instängda i utdömda lokaler och traggla pluttifikationstabellen.

Istället för nerbrytande korvstoppning fem dagar i veckan ska ett barn kunna vistas utanför skolområdet en dag/vecka och skaffa sig mer livserfarenhet genom fri lek, det som Pippi Långstrump kallar muntration. Leken kan ske under visst överseende av en vidsynt privatlärare, dagpappa, förälder eller utövas på egen hand.

Om förskoleklassåret över huvud taget ska vara kvar - det är ytterst tveksamt om skolmiljö är nyttigt för en fem- eller sexåring - behöver man införa flextid så att barnet tillåts starta skoldagen mellan klockan 8.30 och 10.00. De två första timmarna kan då i lugn och ro ägnas åt lek.

Barn lär sig bäst och blir lyckligast av leken, inte av plikt som till exempel folkpartiledaren Jan Björklund vill inbilla oss. Plikt ger inte duktigare och lydigare barn, bara olyckligare eftersom plikten dödar nyfikenheten och nyfikenheten är den enda lustkänslan som leder till genuin kunskap och ännu hellre visdom.

Gamla ämnen som kemi, historia och geografi har tjänat ut sin roll och blivit mindre relevanta i och med det nya informationssamhället och Internet med sina sökmotorer. Dessa kan ge plats åt aktuella ämnen som näringslära, holistisk hälsa och miljökunskap.

En modern skola måste anamma det tidlösa och flytta lektioner utomhus, till skolgården, en närliggande park eller dylikt. Barn kräver frisk luft och motion. Skolan bör vara en inspirationskälla istället för traditionell förvaringsapparat. Den ska inte uppfostra, den ska bjuda på en i det närmaste gränslös variation av möjligheter och en öppen famn för varje unik individ.

Sedan skadar det inte om fler föräldrar och mor- eller farföräldrar är närvarande i klassrum, korridorer och på skolgården, i varje fall under de första läsåren. Möten över generationsgränser samt ett aktivt intresse från vuxna är bara av godo.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2010 13:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: