sourze.se

M kopierar MP:s image – men glömmer politiken

"Moderaterna tar gärna på sig gröna tröjor och pratar gott om miljön. Men de kommer aldrig någonsin att våga driva en tuff miljöpolitik."

Fyra år med moderaterna vid makten har inneburit en katastrof för svensk miljöpolitik. För första gången på 25 år går utvecklingen på miljöområdet bakåt i Sverige. Några exempel:

• Reinfeldt vill inte att EU ska sänka sina koldioxidutsläpp med 30 procent till år 2020, han tycker det räcker med 20 procent trots att detta med största sannolikhet skulle innebära en klimatkatastrof.
• Det statliga företaget Vattenfall har investerat mångmiljardbelopp i kolkraft och planerar att fortsätta de kommande åren, med regeringens tillåtelse.
• Regeringen har tagit bort skatten på konstgödsel. Därmed kommer utsläppen från jordbruket att öka kraftigt.
• Regeringen tillåter exploatering av Arktis för oljeutvinning.
• Regeringen driver på i internationella förhandlingar för att valjakt ska tillåtas.
• Regeringen har "räddat" pälsdjursuppfödningen. Den förra regeringen ville i praktiken förbjuda minkfarmarna men moderatregeringen stoppade förbudet direkt när de tillträdde 2006.

Låt oss även lägga till regeringens satsningar på motorvägar istället för snabbtåg, att regeringen tillåtit jakt på den utrotningshotade vargen eller att man urholkat strandskyddet. Listan kan göras hur lång som helst.

Moderaterna tar gärna på sig gröna tröjor och pratar gott om miljön. Men de kommer aldrig någonsin att våga driva en tuff miljöpolitik. Det är förstås bra att de försöker kopiera Miljöpartiets retorik och image. Ju fler som är miljövänner desto bättre. Problemet är bara att de inte kopierar vår politik också.

Vi gröna vågar ta strid för miljön, för klimatet och för djuren. Vi vågar säga att klimatet är viktigare än oljeindustrin. Vi vågar säga att snabbtåg är viktigare än nya motorvägar. Vi vågar säga att djurens rätt till ett värdigt liv är viktigare än att få bära en minkpäls.


Om författaren

Författare:
Yuri Silva

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2010 12:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: