sourze.se
Artikelbild

Butlers i tunnelbanan bättre än pigor i hemmen?

"Det är förvisso trevligt att se att Socialdemokraterna vågat fundera över hur man underlättar människors vardag, men att göra om RUT till TUT – tunnelbanenära tjänster – gör knappast något för deras trovärdighet i frågan."

På DN Debatt den 16/8 berättade Ilja Batljan och Carin Jämtin S om sina och socialdemokraternas visioner för den framtida tjänstesektorn i Sverige i artikeln ”När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?”. För alla som inte bor vid en tunnelbanestation är det en dyster framtid som målas upp.

Det har länge stått klart att Socialdemokraterna vill avskaffa RUT-avdraget, alltså det som ger vanliga familjer en möjlighet att få sina hem städade, sina fönster putsade, sina tvätthögar omhändertagna, sina matkassar hemburna och sina barn passade. Istället vill de att Stockholmare ska släpa ner sin tvätt till tunnelbanan och där låta en butler springa ärenden åt dem. De tvekar med andra ord inte för att försämra människors möjligheter att få sina livspussel att gå ihop och enbart gynna några storstadsbor. I debatten om RUT har de dessutom kallat de som jobbar i den hushållsnära sektorn för "pigor" – men butlers i tunnelbanan verkar man inte ha det minsta problem med. Socialdemokraterna borde fundera över vilka signaler det sänder ut.

Vi i Centerpartiet har fått höra att vi ska ha "övergett landsbygden". Ofta har kritiken kommit från S. Med RUT-avdraget har dock familjer i alla landsändar haft möjlighet att få en lite lättare vardag. Sossarna verkar gå till val på att försvåra livet för landsortsbor. De kampanjar under parollen "Sverige tjänar på att Stockholm är bäst", men saknar helt förslag för att stärka andra delar av landet. Med tanke på hur många unga som jobbar inom tjänstesektorn, och som dessutom skulle drabbas hårt av sossarnas planerade fördubbling av deras arbetsgivaravgifter, borde kanske Socialdemokraterna ta sig en fundering kring om att avskaffa RUT är det bästa alternativt för att minska ungdomsarbetslösheten.

Det är förvisso trevligt att se att Socialdemokraterna vågat fundera över hur man underlättar människors vardag, men att göra om RUT till TUT – tunnelbanenära tjänster – gör knappast något för deras trovärdighet i frågan. Stockholmsregionen och hela Sverige vinner på att tjänstesektorn, där många små företag som anställer många unga finns, växer. Det är dessutom en sektor som många gånger underlättar livet för stressade människor genom att ge dem möjlighet att ta ytterligare en lunch på restaurang, få hjälp med städning eller installation och felsökning av en dator.

Vi i Centerpartiet har därför förslag som skapar jobb. Vi vill halvera tjänstemomsen, något som beräknas kunna skapa 15 000 nya jobb bara inom restaurangbranschen. Gör man det samtidigt som man sänker arbetsgivaravgifter och utvidgar avdraget för hushållsnära tjänster till att också gälla exempelvis IT- tjänster så kan tjänstesektorn fortsätta växa. I Stockholms län, och i hela Sverige.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2010 16:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: