sourze.se
Artikelbild

Svensk vård och skola lukrativ bransch för vinstsugna riskkapitalbolag

"Världens bästa vård och skola ska inte enbart tillfalla dom som bor i rikemansreservat, det ska vara någonting som omfattar vanligt folk, oavsett plånbok och var man bor i landet."

Sverige har förvandlats till ett land som göder skatteparadis. Den offentliga sektorn har under många år dränerats och tagits över till stora delar av privata aktörer, vars främsta uppgift är att generera vinst till ägarna. Skattebetalarna får se sina pengar gå till aktieutdelning istället för till en bättre äldreomsorg eller fler lärare. Skattepengar är inte vilka pengar som helst, det är vårdbiträden, förskollärare, butiksanställda och andra löntagare som betalat in skatt för att de vill bidra till en generell välfärd. Men istället går allt mer av pengarna till företag som insett att människors behov av sjukvård och omsorg kan vara en lukrativ bransch. Idag är 25 procent av primärvården privat. Att vinster åt ett fåtal sätts före människors behov av vård är inte försvarbart i ett land som Sverige. Vi måste sätta stopp för festen på våra skattepengar.

Vulgära kampanjer blir allt vanligare, vårdbolag och skolor är ute och raggar kunder istället för att lägga sin tid på det väsentliga, möta patienter och lära elever. Jag skulle handla mjölk i min kvartersbutik i Tensta och innan jag gick in stod det några ungdomar och försökte övertala folk att lista sig på en privat vårdcentral. Vårdval kallas det. Val för vem undrar jag? Okej, då etablerar sig företag förstås där det är mest lönsamma kunder. Vi andra som har kronisk fibromyalgi i släkten eller läs- och skrivsvårigheter, vi kostar för mycket. Därför är vi inte lika intressanta, vi som bor i Tensta, som dom som bor i Djursholm. Världens bästa vård och skola ska inte enbart tillfalla dom som bor i rikemansreservat, det ska vara någonting som omfattar vanligt folk, oavsett plånbok och var man bor i landet.

En stor del av de privata företagens vinster flyttas direkt till skatteparadis. I den svenska politiska debatten jagas så kallade bidragsfuskare med ljus och lykta medan de riktiga tjuvarna köper en förstaklassbiljett till Monaco. Utländska riskkapitalbolag får skattebetalarnas resurser och eleverna i skolan är de stora förlorarna på detta vinstsöseri.

Baggium Utbildning AB, ett av de företag som profiterar på välfärden genom skolverksamhet, tog senast ut en vinst per elev och år på 13 000 kronor. Samma siffra för IT-Media och Turismgymnasiet i Lund var 30 000 kronor per elev och år, vilket motsvarar en fjärdedel av skolans omsättning. Detta är bara några exempel. Idag bedrivs cirka sextio procent av de fristående skolorna som rena aktiebolag. Motsvarigheten till generösa regler finns inte att hitta i något annat nordiskt land.

Att fler elever skulle gå ut skolan med fullständiga betyg eller att vården skulle kunna möta fler behov står i direkt motsättning till dagens politik. Därför krävs en tvärvändning där vi trycker på stoppknappen för vinsterna och startknappen för fler lärare och vårdbiträden.

Det här är inte rimligt. Fuskverkare och tjuvar ska inte få möjlighet att förminska chanserna till högre kunskap i skolan eller en promenad på ett äldreboende. Det pratas mycket om hur jobbigt och svårt det är att vara rik i Sverige. Inget kunde vara mer fel. Det behövs omfattande reformer som ser till att människor får ett bättre liv, då har vi inte råd med dagens vinstslöseri. Sverige ska bli ett skatteparadis i ordets verkliga betydelse, ett paradis ska ju vara någonting som är bra och trevligt. De med tjockast plånbok kommer att få högre skatt om vi tillsammans ska kunna bygga ett land där mottot ”Endast det bästa är gott nog åt folket” gäller. Världens bästa välfärd utan vinstintressen är receptet som krävs för att på allvar kunna kalla sig för föregångslandet Sverige.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Ida Gabrielsson

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2010 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: