sourze.se
Artikelbild

Vinden har vänt för Obama

"Enkäter visar att många amerikaner har tappat tron på framtiden och tycker att landet är inne på fel kurs. Misstron mot politiker växer runt om i landet och riktas i synnerhet mot den politiska eliten i Washington."

Obama har nu varit president i 18 månader. Obama valdes till president på en våg av hopp och förväntningar som kanske ingen annan president i modern historia gjort. Efter åtta år med Bush Jr var väljarna minst sagt trötta på Bushadministrationen och Obama sågs som en ny politiker, ung, intelligent, handlingskraftig och med nya idéer. Trots sin ringa erfarenhet med bara fyra år som senator så kändes hans presidentvalskampanj fräsch och nyskapande. Inte minst hans budskap med "Yes, we can" och sättet att använda sig av nya medier för att nå nya väljargrupper har redan blivit historisk och kopieras nu av valstrateger världen över.

Men nu har vinden vänt. Obama fick ärva en mardrömssituation där cirka 700 000 arbeten försvann varje månad och ekonomin krympte med 6 på årsbasis, ett galopperande budgetunderskott, två krig i Irak och Afghanistan, båda utan slut i sikte, banker nära konkurs, bilindustrin i kris, bostadsbubbla – kort sagt: en ekonomi på fritt fall. Det finns ingen president i modern tid bortsett från Franklin D. Roosevelt som tillträdde under depressionen 1933, som har fått ett sådant arv som Obama. Det bör man också ha i minne när Obamas prestationer som president diskuteras.

Obamas opinionssiffror ligger nu under 50 . Det beror främst på två orsaker: ekonomin och arbetslösheten. Trots det gigantiska stimulanspaketet på 787 miljarder dollar som antogs 2009 så går återhämtningen av ekonomin långsamt. Desamma gäller arbetslösheten som bitit sig fast på nära 10 . Företagen anställer inte trots att många är likvida.

Enkäter visar också att många amerikaner har tappat tron på framtiden och tycker att landet är inne på fel kurs. Misstron mot politiker växer runt om i landet och riktas i synnerhet mot den politiska eliten i Washington. Detta tillstånd påverkar naturligtvis både det demokratiska partiet och presidenten. I och med att demokraterna behärskar kongressen och Vita Huset så faller ansvaret tungt över dem. Nu närmar sig också mellanårsvalen i november och oron sprider sig bland demokraterna.

Precis som Obama har alla moderna presidenter förutom John F. Kennedy legat under 50 i opinionsmätningarna vid motsvarande tidpunkter under sina ämbetsperioder. Både Gerald Ford och Bill Clinton sjönk snabbare i opinionen än vad Obama gjort och Ronald Reagans siffror var heller inte lysande under hans första år i Vita Huset. Trots det omvaldes både Clinton och Reagan. Så Obamas siffror avviker inte från tidigare mönster. Som kuriosa kan nämnas att både Hillary och Bill Clinton är mer populära än Obama.

Denna sommar har inte varit någon dans på rosor för presidenten, de flesta nyheter som kommit har vairt negativa. Det stora oljespillet i Mexikanska Golfen har också bidragit till Obamas nedgång i popularitet. Presidenten har kritiserats för att vara för oengagerad, trots ett antal resor till regionen. Kriget i Afghanistan är också en börda. Trots att USA har skickat 30 000 soldater för att förstärka den militära insatsen så stöter man på nya svårigheter. I juli månad dödades fler amerikanska soldater än någon månad sedan kriget började 2001. Obama har lovat att börja dra tillbaka trupper redan från nästa år, men oavsett vad som än händer i Afghanistan kommer det att påverka Obamas genmäle långt efter han har lämnat Vita Huset.

Mellanårsvalen i höst kommer naturligtvis att influera Obamas ämbetsperiod, speciellt om demokraterna skulle tappa kontrollen över kongressen. Då skulle läget kunna jämföras med situationen 1994 då republikanerna tog över och Bill Clinton hade stora svårigheter att få igenom sina lagförslag.

Vad kommer då demokraterna att använda sig av i den stundande valrörelsen? Jo, förre presidenten George Bush Jr. På valmöten i Atlanta och Chicago uttalade sig Obama på följande sätt om republikanerna: "De har inte en idé som skiljer sig från Bush, inte enda en". Bush Jr, som har hållit en låg profil sedan han lämnade Vita Huset för nästan två år sedan, dras nu in den offentliga debatten igen.

Många republikaner tycker att detta är en riskfylld strategi som kan slå tillbaka mot demokraterna men strateger inom det demokratiska partiet och även i Vita Huset anser att man på detta sätt förtydligar sitt eget ekonomiska budskap, det vill säga att om republikanerna vinner kongressvalet så skulle de återinföra Bushs misslyckade ekonomiska agenda. Bush lämnade ämbetet som en av de mest impopulära presidenterna genom historien. Demokraterna tänker påminna väljarna om detta faktum och räknar kallt med ett uppsving i opinionen.

Den politiska TV-annonseringen inför kongressvalet slår alla rekord. Jämfört med samma tidpunkt 2006 har kostnaderna fördubblats. Det är således kandidater i kongressvalet, politiska partier samt sist men inte minst olika särintressen som står för ökningen. I höstens riksdagsval kommer politisk annonsering i TV att användas för första gången. Står vi inför en liknande utveckling som i USA?

Michelle Obama som är populärare än presidenten har fått kritik för sin semester i Marbella, Spanien. Flera konservativa kommentatorer anser att USA:s första dam borde ha stannat hemma med tanke på dagens ekonomiska läge. Nu kommer dock familjen Obama att dels tillbringa några dagar vid kusten vid den Mexikanska Golfen för att visa sitt stöd för de medborgare som drabbats hårt av oljespillet men sedan blir det Marthas Vineyard, Cape Cod, precis som förra året.

Elena Kagan, Obamas kandidat till USA:s högsta domstol, konfirmerades av senaten i förra veckan. Så nu har Obama lyckats med att placera två kvinnor i högsta domstolen på ett år. Det är ju en karamell att suga på för presidenten under sin semester.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 11 aug 2010 16:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: