sourze.se
Artikelbild

Vanskötseln av minkarna ingen nyhet, Eskil Erlandsson!

I ett öppet brev anklagar Jens Holm V jordbruksminister Eskil Erlandsson C för att ha försummat djurs rättigheter och genomfört flera förändringar som lett till den vanskötsel av minkar som nu uppmärksammats av SVT och Djurrättsalliansen.

Bäste Eskil Erlandsson,

blev du förfärad över SVT:s och Djurrättsalliansens avslöjande om hur minkarna lider på svenska pälsfarmer? Visst är det förfärligt att djur som i det fria skulle röra sig flera mil och simma i vatten trängs in i nätburar på en yta stor som en uppslagen kvällstidning? De stereotypa beteendena, såren och de döda djuren. Det var väl inte heller så uppmuntrande att se? Hur rimmar det med djurskyddslagens §4 med krav på naturligt beteende för djuren? Kanske säger du att du är förvånad? Att du inget visste? Men säger du det, Eskil, då tror jag dig inte.

Du, precis som alla andra ledande politiker har fått all tänkbar information serverad om hur den svenska pälsindustrins bryter mot vår djurskyddslag. Redan 2002 konstaterade Jordbruksverket att minkarna hade en hög grad av beteendestörningar och att uppfödningen hade problem att uppfylla djurskyddslagen. Den stora pälsdjursutredningen från 2003 gav pälsindustrin fram till i år på sig att uppfylla djurskyddslagens krav. Om det inte uppfylldes skulle uppfödningen kunna förbjudas. Ett år senare konstaterade en utredning från Sveriges lantbruksuniversitet att hela 85 procent av de undersökta minkarna led av stereotypa beteenden. Enskilda forskare har slagit larm. EU-kommissionen har kritiserat den svenska pälsindustrin. Aktivister har presenterat avslöjande bilder på grava missförhållanden tidigare än Djurrättsalliansens avslöjande. Du har uppvaktats med namnunderskrifter och protester. Ändå har du valt att inte agera. Pälsindustrin har kunnat härja fritt.

Eskil, som du vet var det med stöd i den omfattande dokumentationen av pälsindustrins lagövergrepp som den tidigare regeringen 2006 lade fram ett förslag som skulle ha stoppat dagens form av pälsdjursuppfödning. Det förslaget röstade du och dina borgerliga kolleger ned. Du passade också på att göra en mängd andra försämringar för djuren. Ett av dina första beslut som jordbruksminister var att stänga djurskyddsmyndigheten, en helt unik myndighet med ansvar för att verka för att djurens skulle få det bättre. När du gjorde den stora omorganisationen av djurskyddskontrollerna fick djurskyddsinspektörerna inte tillräckliga resurser. Du tog bort möjligheten till avgiftsfinansiering för inspektionerna, något som ytterligare försämrade inspektörernas ekonomi. Inte undra på att antalet djurskyddskontroller nästan har halverats under din tid som jordbruksminister.

Eskil Erlandsson, varför alla dessa försämringar för djuren? Måste det vara så att djuren ska offras för att konkurrenskraften i jordbruket ska stärkas? Jag tror inte det. Jag tror att Sverige kan gå den väg som till exempel Storbritannien, Österrike, Irland och andra europeiska länder har gått, nämligen att förbjuda pälsindustrin.

Du vet att djuren lider. Du vet att farmerna bryter mot djurskyddslagen. Det finns bara en sak att göra: Förbjud pälsdjursuppfödning.


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2010 17:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: