sourze.se
Artikelbild

Endast rödgrön politik kan vända ungdomsarbetslösheten

"Den borgerliga regeringen har vänt ryggen åt Sveriges unga. Det är varken sämre villkor eller nedsättande kommentarer som är vägen framåt. Vägen framåt stavas rödgrön politik som vill skapa jobb och hopp åt unga."

Den 3-9 augusti samlas 1 500 unga med hjärtat till vänster till SSU:s egen festival i Strömstad. Under en vecka kommer SSU:arna att umgås, lyssna på musik och vässa argumenten inför valrörelsens slutspurt. Många av ungdomarna gick ut gymnasiet i våras fyllda av förväntningar och förhoppningar. Istället fann de att dörren till vuxenlivet var stängd.

Finanskrisen och lågkonjunkturen drabbar många i vårt land, men särskilt de som inte har fått fäste på arbetsmarknaden. En av fyra unga saknar jobb. Den svenska ungdomsarbetslösheten är enligt Eurostat den fjärde högsta i Europa. Dagens jobbkris och babyboomen från 90-talets tidiga år samverkar på ett mycket olyckligt sätt. Det riskerar att få långsiktigt negativa följder för en hel generation.

Arbetslösheten är tuff för alla som drabbas, inte minst för den som drabbas under starten av det vuxna livet. Undersökningar från LO vittnar om att många som startade vuxenlivet arbetslösa under 90-talskrisen ännu lider av arbetslösheten i större utsträckning än andra grupper. Politiken måste nu kraftsamla de verktyg och resurser som finns för att ge den unga generationen jobb och utbildning.

SSU har presenterat konkreta förslag för att vända den negativa trenden, som exempelvis:
- Traineejobb i välfärden där unga får jobb medan äldre vidareutbildar sig.
- Ett ungdomslyft som innehåller en utbyggd högskola, satsningar på yrkesutbildning och fler platser på komvux för de unga som saknar en gymnasieutbildning.
- Att ta bort arbetsgivaravgiften helt för den arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom.

Under årets Almedalsvecka berättade Fredrik Reinfeldt i sitt tal att han träffar ungdomar som helt enkelt inte söker jobb – som om lata ungdomar skulle vara skälet till att en av fyra unga saknar jobb. Jan Björklund pratade om att unga ska ha rejält lägre löner – som om unga idag inte redan har en tillräckligt tuff situation på arbetsmarknaden och som om det vore fel att just de vill ha en rimlig lön för det arbete de utför. Maud Olofsson lobbade som vanligt ivrigt för RUT-avdraget – som om städhjälp hos privatpersoner skulle vara den enskilt avgörande faktorn för att lösa den rekordhöga ungdomsarbetslösheten.

Nej, inget av dessa resonemang duger. Den borgerliga regeringen har vänt ryggen åt Sveriges unga. Det är varken sämre villkor eller nedsättande kommentarer som är vägen framåt. Vägen framåt stavas rödgrön politik som vill skapa jobb och hopp åt unga genom att satsa på investeringar i utbildning, välfärd och klimat.

Efter en veckas valläger i Strömstad ger sig SSU ut på skolor, gator och torg för att vinna höstens ödesval för den unga generationen.Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2010 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: