sourze.se
Artikelbild

Tyst om frihet och integritet i valrörelsen

"När det drar ihop sig till valrörelse så tystas de kritiska rösterna i partileden. Har det svenska demokratiska samhället sjunkit så lågt att makten att sitta i en regering är det viktigaste?"

Efter FRA kommer Datalagringsdirektivet. Initiativtagaren till direktivet, Thomas Bodström S, har gjort det tydligt flera gånger att om det bildas en rödgrön regerings så kommer Datalagringsdirektivet att införas i Sverige. Medan detta sker står samtliga andra partier tysta och väntar in att valet ska vara över. Är regeringsmakten viktigare än frihet?

Frågan har behandlats under lång tid av regeringen. Sverige skulle ha infört datalagringen i Sveriges lagstiftning senast den 15 september 2007 sedan lovade alliansregeringen igen att införa det senast den 15 mars 2009. Än har inte direktivet införts och EU stämmer Sverige i EG-domstolen.

Troligtvis är det för att riksdagspartierna vet att det kan vara förödande för deras valresultat att väcka frihets- och integritetsfrågorna i valrörelsen. Även alla de högljudda ungdomsförbundens röster har tystnat. Istället för frihet och rättvisa så diskuteras; ROT, RUT, RIT och Rolf. Anledningen till att de har lagt locket på är kanske för att de vet vad direktivet egentligen innebär.

Vad är det då som staten vill införa? Här kommer en genomgång:

– Alla dina telefonkontakter ska registreras och sparas i minst ett halvår.
– Alla dina SMS-kontakter ska registreras och sparas i minst ett halvår.
– Alla dina e-mail ska registreras och sparas på samma sätt.
– Alla gånger du varit uppkopplad på internet från ditt eget abonnemang ska registreras med klockslag och IP-adress.
– Varje gång du ringer eller SMS:ar någon, ska det registreras varifrån och vilket klockslag. Det där "varifrån" gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså tillgång till långt mer information om dig än vad du själv ens kan komma ihåg.

Listan på kritiker mot lagringen är lång, till exempel har Stefano Rodotà som är ordförande i EU:s dataskyddsgrupp har gjort följande uttalande om datalagringsdirektivet som visar på vad direktivet innebär:

"Systematic and preventive storage of EU citizens communications and related traffic data would undermine the fundamental rights to privacy, data protection, freedom of expression, liberty and presumption of innocence. Could the Information Society still claim to be a democratic society under such circumstances?"


När det drar ihop sig till valrörelse så tystas de kritiska rösterna i partileden. Har det svenska demokratiska samhället sjunkit så lågt att makten att sitta i en regering är det viktigaste?

Piratpartiet går till val och lovar att riva upp FRA-lagen och stoppa datalagringsdirektivet, rakryggat. Så länge jobbar Piratpartiets europaparlamentariker med att riva upp direktivet i EU. Men jag ställer mig fortfarande frågande varför debatten om människors frihet läggs på hyllan i valtider, kanske är det så att makten har blivit viktigare än ideologier och ryggrad? Frihet stavas inte skatter eller bidrag. Frihet stavas demokrati.


Följ utmanarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Stefan Flod

Om artikeln

Publicerad: 28 jul 2010 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: