sourze.se

Liberalismen har ingen framtid

"Enligt liberalen Nycander är människan fri, ansvarig och förnuftig. Men det är det sista jag tror på här i livet. Människan är i stället helt nyckfull, handlar absurt och är en väderflöjel."

Det har blossat upp en debatt i DN om liberalismen. Svante Nycander klagar i två artiklar över att vänstern har gjort liberalismen frånvarande i svensk debatt. Jag har försökt hänga med i den efterföljande debatten, men det har inte varit lätt. Jag får väl utgå från liberalismens anfader John Stuart Mill som delade upp människorna i två kategorier: eliten och dumbommarna. Mill ansåg sig tillhöra elitmänniskorna, medan jag tyvärr måste räkna mig till dumbommarna. Jag får väl säga som en granne på landet en gång sa: "Det här måste man vara professor för att begripa."

Nu har Nycander retat upp sig på en professor vid namn Sven Erik Liedman. Denne har nämligen snedvridit den samhällsvetenskapliga debatten i Sverige och favoriserat marxistiska teorier. Så mycket har jag begripit att varken kristendom, islam, marxism eller liberalism är några vetenskaper. De är mest en massa tyckande, övertygelser och tro på saker som inte kan bevisas till 100 . Både verkligheten och människan är oerhört komplexa och var och en blir salig på sin tro.

Läser man Richard Swartz får man onekligen en pessimistisk syn på människan. Att hon av naturen skulle vara god får man ta med en stor nypa salt. Snarare är hon av naturen ond och aggressiv, men tvingas ibland att vara god, det vill säga när hon har nytta och glädje av det. Enligt liberalen Nycander är människan fri, ansvarig och förnuftig. Men det är det sista jag tror på här i livet. Människan är i stället helt nyckfull, handlar absurt och är en väderflöjel. Och ju mer jordens befolkning förökar sig, desto fler väderflöjlar blir det. Jean Paul Sartre fick en gång frågan om han trodde att det fanns nån framtid. Jo, det finns det, men inte för oss.

Svante Nycander är tydligen en mycket allvarlig människa som jobbar hårt för sina åsikter och han viker inte ner sig. Jag undrar om det är den rätta strategin för det här jordelivet. Jag skulle i stället föreslå att han bjuder Liedman på krogen och käkar gott och dricker en flaska vin. Möjligen kan de efteråt konstatera att intet här i livet är som det synes vara. Allt är bländverk.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 jul 2010 11:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: