Det är storartad humor att se Sveriges mediakår läxa upp Reinfeld efter den senaste skandalen och det senaste i raden av ministeravhopp. Sedan när bryr sig DN och Aftonbladet med flera om sanningen? Om man känner till hur nyheter skapas vet man att sanningen inte är står så högt i kurs i dessa kretsar i normala fall. Det händer att man blir kallad fascist om man ens säger att det finns en. Här följer en liten rapport från en tidigare presskonferens med Reinfeld och Borg som kan ge ett bättre perspektiv på det verkliga problemet.
I samband med ett möte som moderaterna hade på Södermalm i Stockholm, gav finansminister Borg och statsminister Reinfeldt pressen en möjlighet att ställa frågor om världspolitikens väsentligheter till dessa statsmän som till vardags spelar på den stora europeiska politiska arenan, eller åtminstone gjorde det under helgen den 8-9 maj. Då beslutades att Sverige skulle betala en procent cirka 25 miljarder SEK av IMF:s del i EU:s räddningspaket på mer än 750 miljarder euro.
Jag var på plats och fick efter lite diskussion med pressekreterarna för statsmännen en möjlighet att ställa en snabb fråga till Anders Borg. Det blev ett par frågor, men inte lika många svar.
På frågan om inte de amerikanska senatorernas agerande i Glass-Steagall-fallet visar att det finns ett alternativ till att pumpa likvididet för att rädda bankerna, svarade Borg att "Lehman Brothers-kollapsen visar vad som kan hända om man låter en bank gå under." Menar karln att Sverige, självt, eller med andra länder ska köpa alla värdelösa papper? Det finns biljarder i derivat som är inherent värdelösa.
Han menade vidare att det "grekiska" räddningspaketet var nödvändigt. Denna första fråga var menad att peka på att vi, med en delning av banksystemet, kan rädda bara de banker vi behöver inte Lehman Brothers eller Goldmann Sucks, utan att de senares undergång leder till problem för den legitima delen av finanssystemet. Han undvek den frågan genom att anta att den enda lösningen är att ge räddningskrediter till banksystemet i allmänhet, eller inte alls – och kom till slutsatsen att det är den enda lösningen. Han påpekade själv att det inte bara gäller Greklands statsobligationer, utan även Spanien, Portugal, etcetera. Så vi ska betala mer i framtiden verkar det som...
På frågan om de sociala konsekvenserna av den här politiken, att å ena sidan ge krediter till spekulanter som bland annat sitter på dessa statsobligationer och att å andra sidan tvinga länder att spara, visade finansministern en skrämmande apati för människor när han hånleende sa att "man ska inte gå med underskott, det ska man inte." Sen gick han när han fick frågan "varför inte?" Det är en högst relevant fråga eftersom stora underskott inte bara finns i kristider, utan också är det som leder till välstånd, om det finansiella underskottet investeras i att öka den relativa potentiella befolkningstätheten så att skulden som skapats äts upp av den ökade produktiviteten som frigjord mänsklig potential genom mänskligt arbete skapat ur intet, när möjligheten skapas genom en produktiv kredit.
Under en kort tidsperiod mellan den första frågan och finansministerns walk-out, hade Borg hunnit med att undvika frågan om Merkelregeringens förbud av naken blankning, och om sin egen kovändning angående Sveriges betalningsvilja för andra länders värdelösa statsobligationer i händerna på än värdelösare spekulativa intressen och ett par andra viktiga punkter som fördes fram till diskussion. Statsministern fick jag och min kollega inte tillgång till eftersom han var upptagen med andra viktiga frågor från stora och viktiga medier. Till exempel:
Ekot: Jo jag vill fråga hur ser du på det här med att kungen för kronprinsessan till altaret?
Reinfeld svarade till vår förvåning på den här frågan mitt i världens värsta ekonomiska kris: "Jag och min fru gick tillsammans ner... jämställt... Sverige... bra... Men samtidigt får man respektera individens rätt att själv bestämma..." Jag besparar er resten.
En av Reinfelds pressekreterare ville efter ett par följdfrågor om detta viktiga ? och intressanta ? ämne prompt att TV-teamet som var på plats skulle få ett par frågor. Vi tackade gud för den interventionen. TV-reportern ställde ett par frågor om Schlager-SM, bland annat "vilken är din favoritschlager?" Reinfeld svarade på den frågan med.
Det får nog bli en röst på EAP i höst.
Av Andreas Persson 23 jul 2010 10:04 |
Författare:
Andreas Persson
Publicerad: 23 jul 2010 10:04
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Politik & Samhälle, reinfeldt, borg, pratar, hellre, schlager, än, ekonomi, samband, möte, moderaterna, hade, södermalm, stockholm, gav, finansminister, borg, statsminister, reinfeldt, pressen, möjlighet, ställa, frågor, världspolitikens, väsentligheter, blev, par, frågor, lika, många, svar | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå